Scheiding of uit elkaar gaan
Scheiden, waar moet ik beginnen?
Het besluit is genomen; U gaat scheiden. Een grote en emotionele stap in uw leven waarbij u ongetwijfeld veel vragen heeft; Wat moet ik doen? Waar moet ik beginnen? Hoe gaat het met de kinderen en kan ik in mijn huis blijven wonen?
Hulp bij scheiden
De eerste stap bij scheiden is de juiste hulp inschakelen. De scheidingsdeskundige van FDC kan u helpen in kaart te brengen wat er geregeld moet worden bij scheiden. Zowel bij het maken van emotionele keuzes, over wie er in de woning mag blijven wonen of hoe het verder moet met de kinderen helpt onze adviseur u de juiste beslissingen te maken. Daarnaast heeft u ook te maken met de financiële gevolgen bij scheiden; Wat zijn de kosten bij scheiden? Wie heeft recht op partneralimentatie en hoe bepaal je de kinderalimentatie? Onze adviseur biedt u hulp bij scheiden van a tot z. U heeft een vast aanspreekpunt. Een vertrouwd gezicht in een onrustige tijd.
Scheiden, hoe gaat dat?
Scheiden is niet makkelijk. Emoties spelen een grote rol terwijl u juist nu overzicht moet houden en weloverwogen beslissingen en afspraken moet maken. Hoe doet u dat en hoe krijgt u samen overeenstemming over belangrijke zaken die bij een scheiding spelen:
De kinderen
Maak goede afspraken omtrent de kinderen en leg deze vast
Scheiden is niet makkelijk en al helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Het liefst wilt u dat er zo min mogelijk verandert voor de kinderen en dat zij zo weinig mogelijk last hebben van de scheiding. Het is daarom belangrijk dat u hier samen goed over nadenkt en dat u hier met elkaar afspraken over maakt.
Kinderalimentatie
Naast de afspraken die gemaakt moeten worden over bijvoorbeeld de verdeling van de zorg spelen er ook andere belangrijke factoren een rol. Denk hierbij aan de kinderalimentatie of afspraken over toekomstige beslissingen die voor de kinderen genomen moeten worden. Maar ook welke rechten en plichten heeft u en weet u welke dat zijn?
Veel onderwerpen waarover u keuzes en afspraken moet maken voor het welzijn van uw kinderen. Lopen de emoties hoog op of lukt het niet om samen overeenstemming te krijgen dan kan een mediator u hiermee helpen.
Ouderschapsplan
De vastlegging van afspraken m.b.t de kinderen gebeurt in een ouderschapsplan. De rechter zal toezien op de volledigheid en duidelijkheid van de afspraken die hierin gemaakt worden.
Lees ook: “Ouderschapsplan bij scheiden”
Lees ook: “Scheiden en alimentatie”
De eigen woning
Kan ik in de woning blijven wonen?
Een van de belangrijke onderwerpen bij scheiden is de eigen woning. De basis waarin u leeft. Wat is er eigenlijk mogelijk en wie kan in het huis blijven wonen of moet het huis verkocht worden? Blijven de maandlasten wel betaalbaar en waar moet ik aan denken?
Onderstaand vind u enkele onderwerpen die u op weg kunnen helpen. Wilt u liever direct een afspraak met een van onze adviseurs, neem dan contact met ons op.
• Hoe moet het met het huis
• Kan ik in de woning blijven wonen/ kan ik de hypotheek dragen
• Wat speelt er nog meer bij scheiden en de woning
• Scheiden en overlijden
• Scheiden en verzekeren
Lees ook: “Kan ik in de woning blijven wonen?”
Verdelen van de bezittingen
Bezittingen en schulden verdelen
Welke bezittingen moeten we verdelen? Mag ik de schenking welke ik in het verleden gekregen heb houden? Ben ik ook verantwoordelijk van de schulden van mijn toekomstige ex-partner? Hoe zit het met de verdeling als ik een bedrijf heb? Waar heb ik recht op?
Spullen verdelen
Indien u gaat scheiden, moet u de spullen die van u samen zijn verdelen. Hoe de bezittingen verdeeld worden, hangt af van de afspraken die u heeft gemaakt toen u ging samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aanging.
Allereerst zal er gekeken dienen te worden welke bezittingen er zijn en wat de waarde van de bezittingen is. Tevens dient er dus gekeken te worden welke afspraken er in het verleden zijn gemaakt. Om dit op een zorgvuldige manier te doen, dient u een inventarisatie te maken van alle bezittingen en schulden. Als hulpmiddel hebben wij een document met daarin een overzicht van alle mogelijke bezittingen en schulden.
Vermogensopstelling voor verdeling van bezittingen
Nadat wij alle benodigde gegevens van u hebben ontvangen, kunnen wij een vermogensopstelling voor u maken. Op basis van dit vermogensoverzicht kan besproken worden hoe jullie de bezittingen wensen te verdelen. Vervolgens kan er bepaald worden of een van beiden meer of minder ontvangt dan waarop hij of zij feitelijk recht zou hebben. Indien dit het geval is, dan dienen er afspraken gemaakt te worden vergoedingen.
Partner- en kinderalimentatie
Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud na een echtscheiding. Bij scheiden kan er sprake zijn van 2 soorten alimentatie. Kinderalimentatie en partneralimentatie.
Kinderalimentatie
Kinderalimentatie heeft betrekking op de plicht van een ouder om de kosten te betalen die verbonden zijn aan de verzorging en opvoeding van een kind. Dit geldt primair tot de leeftijd van 18 jaar maar geldt ook voor kinderen van 18,19 en 20. Er is dan sprake van een zogenaamde voortgezette onderhoudsplicht die betrekking heeft op de kosten van levensonderhoud en studie.
Partneralimentatie
Partneralimentatie is gebaseerd op de verplichting uit het huwelijk (of huwelijksvermogensrecht) om financieel voor elkaar te zorgen. Deze verplichting blijft ook bestaan na een scheiding en is gerelateerd aan de levensstandaard die tijdens het huwelijk van toepassing was. Heeft een van de ex-partners niet genoeg inkomen om dit te bekostigen dan moet de ander alimentatie betalen.
Belangrijke onderwerpen om met elkaar te bespreken en overeenstemming over te krijgen. Indien u hier samen niet uitkomt kan een mediator u helpen.
Lees ook: “Scheiden en alimentatie”
In kaart brengen en bespreken van de nieuwe financiële situatie
Hoeveel heb ik na de scheiding netto per maand beschikbaar? Kan ik mijn huur/hypotheek nog wel betalen na de scheiding? Kan ik na de scheiding nog wel op vakantie?
Wat is mijn netto inkomen na scheiding?
Nadat er afspraken zijn gemaakt over de kinder- en/of partneralimentatie en de bezittingen zijn verdeeld, kan berekend worden wat het netto inkomen is na de scheiding. Hierbij houden we rekening met alle inkomsten, dus ook met bijvoorbeeld; kinderbijslag, kindgebonden budget , heffingskortingen etc. Zo weet u exact wat u na de scheiding te besteden heeft en waar u rekening mee dient te houden.
Verevenen van pensioenen
Scheiden en Pensioen / Lijfrente
Volgens de wet wordt het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap verdeeld bij scheiding. Op de pensioenleeftijd wordt door dit dan door het pensioen uitgekeerd aan de echtgenoten.
Pensioenverevening bij samenwonenden
Hoe werkt dit dan precies? En geldt dit dan ook als u niet getrouwd bent maar samenwonend? Afspraken die niet voor de wet zo gelden kunt u wel vastleggen in een convenant. Dit geldt ook voor pensioenaanspraken.
Wat gebeurt er bij overlijden na scheiding?
En wat als een partner komt te overlijden? Dan regelt de Pensioenwet (PW) het Nabestaandenpensioen. De ex-partner heeft recht op de helft van het opgebouwde nabestaandenpensioen op het moment van scheiding. Deze Wet geldt voor gehuwden en geregistreerde partners, maar ook voor samenwoners.
Lees het volledige artikel: “Scheiden en pensioen”
Lijfrente en scheiden
Een lijfrenteproduct is een privé aanvulling op het pensioen. De waarde van de lijfrente moet worden verdeeld bij scheiding. Omdat de uitkering van de lijfrente wordt belast, wordt hier op het moment van verdeling al rekening mee gehouden.
Belangrijk is om u goed te laten adviseren over de fiscale gevolgen van het wijzigen van uw lijfrenteproduct.
Lees het volledige artikel: “Scheiden en pensioen”
Verzekeringen
Verzekeringen
Een belangrijk aandachtspunt bij scheiden of uit elkaar gaan is het aanpassen van uw verzekeringen. Welke verzekeringen heeft u allemaal lopen, welke verzekeringen wilt u aanhouden maar moeten worden aangepast.
U kunt de verzekeringen onderverdelen in 3 categorieën:
– Schadeverzekeringen
– Levensverzekeringen
– Lijfrenteverzekeringen
Lees ook: “Scheiden en verzekeringen”
Convenant
Afspraken vastgelegd in een (echtscheidings-) convenant
Zodra u het eens bent over de gemaakte afspraken, kunnen deze worden vastgelegd in een convenant. In het convenant staan afspraken over:
• de kinderen
• de alimentatie
• de verdeling van inboedel, bezittingen en schulden
• de echtelijke woning
• het pensioen
• belastingaangifte in het jaar van scheiding
Uitspraak van de rechter en inschrijving burgerlijke stand
Nadat het convenant is getekend door u beiden, wordt het convenant samen met het ouderschapsplan ingediend bij de rechter. Daarna volgt de “akte van berusting” en de inschrijving van de scheiding in de registers van de burgerlijke stand.
Lees het volledige artikel: “echtscheidingsconvenant”
Belastingaangifte in jaar van scheiding
Belastingaangifte in jaar van scheiding en evaluatie/nazorg
Indien u gaat scheiden verandert er veel. Het kan zijn dat uw inkomen verandert, dat u gaat verhuizen, dat de kinderen bij u of bij uw ex-partner gaan wonen etc.
Toeslagen
Wat betekenen deze veranderingen voor uw toeslagen ? Krijg ik minder of juist meer toeslag? Heb ik recht op kindgebonden budget ? Hoe zit het met de heffingskortingen ? En hoe gaat het met de reeds ontvangen hypotheekrente aftrek in het jaar van scheiding? Wie heeft waar recht op?
Al deze veranderingen zorgen ervoor dat er ook wijzigingen plaatsvinden in de aangifte die u moet doen.
Schakel een deskundige in voor uw belastingaangifte
Ook de afspraken die u maakt in het convenant hebben invloed op hoe u de aangifte dient in te vullen in het jaar dat u gaat scheiden. Het komt vaak voor dat de aangifte in het jaar van scheiding foutief wordt ingevuld. U komt dan achteraf voor vervelende financiële consequenties te staan.
Vandaar de noodzaak dat de afspraken over de belastingaangifte in het jaar van scheiding helder in het convenant dienen te staan en dat u een deskundige inschakelt om u aangifte in het jaar van scheiding te verzorgen. Ook hierbij kunnen wij u van dienst zijn.
De scheidingsdeskundige van FDC is deskundig en onpartijdig en kan u helpen met alle onderwerpen waar u mee te maken krijgt. In plaats van verschillende adviseurs, advocaten en specialisten legt u de regie in handen van een gekwalificeerde, ervaren en betrokken adviseur. Alle aspecten die bij een scheiding spelen komen aan bod en worden voor u uit handen genomen. De adviseur behartigt uw beider belangen en zorgt ervoor dat u met elkaar in gesprek blijft om zo voor u beiden de beste oplossing te vinden. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.
Wilt u een vrijblijvend intake gesprek, maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.
Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend
Kosten en algemene voorwaarden
FDC hecht grote waarde aan zorgvuldige afspraken bij onze dienstverlening en werkt daarom altijd met een dienstverleningsovereenkomst (DVD). Het dienstverleningsdocument wordt afhankelijk van de gemaakte afspraken op maat gemaakt.
Scheiding of uit elkaar gaan
Aantal stemmen:
2 Gemiddelde score:
5
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.
Telefonisch contact
U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.