Hypotheekrenteopslag verlagen

Risico-opslag op hypotheek verlagen?

Als u een hypotheek heeft (ongeacht welke hypotheekvorm), dan betaalt u over deze lening hypotheekrente. Uw bank rekent daarin ook een opslag op uw hypotheekrente, genaamd de ‘risico-opslag’. Hoe hoog deze risico-opslag is, hangt af van de verhouding tussen de waarde van uw woning en de hoogte van de hypotheek.

Lees ook dit artikel over de risico-opslag

Woningwaarde hoger dan WOZ

De WOZ-waarde die u in het eerste kwartaal van 2023 ontvangt, heeft als peildatum 1-1-2022. In het jaar 2022 zijn de woningwaardes enorm gestegen (let op, in 2023 daalt het weer!).

De verhouding van hypotheek ten opzichte van uw woningwaarde, bepaalt de hoogte van uw rente. Met de gestegen woningwaarde is het zeer goed mogelijk dat uw risico-opslag er af kan. Een makkelijke aanpassing op uw lening, die u al snel 0,2% voordeel oplevert!

Ontdek uw overwaarde en hoe u die kunt benutten

Rekenvoorbeeld

Hypotheek € 300.000 € 400.000 € 500.000
Risico afslag 0,20% 0,20% 0,20%
Per jaar € 600,- € 800,- € 1000,-
Bruto voordeel 10 jaar € 6000,- € 8000,- € 10.000,-
Bruto voordeel 20 jaar € 12.000,- € 16.000,- € 20.000,-

Hypotheekrenteopslag verlagen in 3 stappen

Via onze berekeningstool kunt u eenvoudig berekenen of u ook kunt besparen op uw hypotheek door de topopslag of hypotheekrenteopslag te verlagen. Dan is er een waardebepaling van uw woning benodigd, d.m.v. bijvoorbeeld een taxatierapport. Vervolgens worden de gegevens doorgegeven aan uw geldverstrekker en wordt uw topafslag geregeld.

Afspraak maken?

Komt er een voordeel voor u uit de berekening? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Taxatie kost slechts € 110,-

Vaak is de WOZ aanslag al voldoende om de top-afslag te verlagen bij de bank, maar soms wordt een aanvullende taxatie gevraagd. Steeds meer banken accepteren de goedkope “desktoptaxatie ” ad € 110,-

Banken die onder voorwaarden een desktoptaxatie accepteren:

 • ASR
 • ABN AMRO
 • Allianz
 • Argenta
 • Florius
 • ING
 • Lloyds Bank
 • Money You
 • Obvion
 • Rabobank
 • SNS

Kan ik ook besparen als ik een NHG-hypotheek heb?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een borgstelling op hypotheken tot € 405.000 (in 2023). Heb je een NHG-hypotheek afgesloten, dan leen je veiliger. Dit beloont de bank met een scherpe rente zonder topopslag.

In sommige gevallen zoals bij een aanzienlijke overwaarde, kan het toch goedkoper zijn om een hypotheek zonder NHG te hebben. In onze berekeningstool kunt u de berekening maken als u aangeeft dat uw huidige hypotheek met NHG is.

Hypotheek oversluiten voor de scherpste hypotheekrente

Mocht u geen voordeel kunnen behalen met het eraf halen van een topopslag, of u zit al in één van de goedkoopste tarieven vanwege NHG dan kunt u mogelijk nog steeds besparen.

Uw hypotheek oversluiten zou dan een optie kunnen zijn. Dan kunt u direct gebruik maken van de lage hypotheekrente van dit moment. Combineert u dit met het verduurzamen van uw woning, dan wordt dit vaak beloond met een extra rentekorting.
U kunt hier uw voordeel berekenen bij het oversluiten van uw hypotheek.

Ziet u voordeel? Neem contact op met een van onze adviseurs. Even sparren is kosteloos en zo weet u precies waar uw voordeel ligt!

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Bereken uw besparingHypotheekrenteopslag verlagen
Aantal stemmen: 1 Gemiddelde score: 5

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.