Risico-opslag op uw hypotheek

We leggen u graag uit wat risico-opslag (topafslag) is, want via een eenvoudige aanpassing aan uw hypotheeklening, kunt u hiermee snel geld besparen.

Wat is risico-opslag op hypotheek?

Als u een hypotheek heeft (ongeacht welke hypotheekvorm), dan betaalt u over deze lening hypotheekrente aan de bank of instelling waarbij u de hypotheek heeft gesloten. De bank loopt altijd een risico op de verstrekte lening. En daarvoor rekenen ze een extra opslag op uw hypotheekrente. Dat heeft de risico-opslag.

De hoogte van deze opslag wordt bepaald door de waarde van uw woning ten opzichte van de hypotheekschuld. Hoe minder uw woning waard is ten opzichte van de hypotheekschuld, hoe meer risico-opslag u betaalt. Want de verstrekker van de hypotheek loopt dan meer financieel risico.

Hoe verandert uw risico-opslag?

De woningwaarde en de hypotheekrente zijn aan elkaar gekoppeld.

Hoe hoger de woningwaarde  hoe lager de hypotheekrente.

Het is daarom goed mogelijk dat de ‘risico-opslag‘ van uw hypotheek af kan

 • na een stijging van de woningwaarde,
 • of wanneer u een deel van de hypotheek heeft afgelost.

Dat is een makkelijke aanpassing op uw lening, die tot duizenden euro’s oplevert over de looptijd van uw hypotheek.

Maar u moet er wel zelf om vragen bij de bank. Veel banken laten namelijk dezelfde rente aan risico-opslag doorlopen, terwijl u recht hebt op een lagere rente.

Woningwaarde hoger dan WOZ

De WOZ-waarde die u in het eerste kwartaal van 2023 ontvangt, heeft als peildatum 1-1-2022. In het jaar 2022 zijn de woningwaardes enorm gestegen (let op, in 2023 daalt het weer!).

De verhouding van hypotheek ten opzichte van uw woningwaarde, bepaalt de hoogte van uw rente. Met de gestegen woningwaarde is het zeer goed mogelijk dat uw risico-opslag er af kan. Een makkelijke aanpassing op uw lening, die u al snel 0,2% voordeel oplevert!

Ontdek uw overwaarde en hoe u die kunt benutten

Rekenvoorbeeld

Hypotheek € 300.000 € 400.000 € 500.000
Risico afslag 0,20% 0,20% 0,20%
Per jaar € 600,- € 800,- € 1000,-
Bruto voordeel 10 jaar € 6000,- € 8000,- € 10.000,-
Bruto voordeel 20 jaar € 12.000,- € 16.000,- € 20.000,-

Wat kan ik doen aan te hoge risico-opslag?

Taxatie kost slechts € 110,-

Vaak is de WOZ aanslag al voldoende om de top-afslag te verlagen bij de bank, maar soms wordt een aanvullende taxatie gevraagd. Steeds meer banken accepteren de goedkope “desktoptaxatie ” van slechts € 110,-.

Wij kunnen deze voor u uitvoeren en gelijk met u meekijken naar andere mogelijke voordelen op uw hypotheek.

Betaal ik teveel risico-opslag?

Dat kunt u zelf inschatten door de huidige waarde van uw woning te bepalen. De WOZ-waarde kan hiervoor als basis dienen, of probeer deze som eens te maken:

Wat betekent dit voor de risico-opslag?

 • Is de uitkomst hoger dan 100%?
  De risico-opslag zal niet aangepast kunnen worden.
  Het is nu vooral belangrijk om uw schuld te verkleinen – we helpen u graag zoeken naar mogelijkheden hiertoe, bijvoorbeeld door aflossen met spaargeld of een gekoppelde spaarverzekering.
 • Is de uitkomst tussen de 65% en 100%?
  U komt mogelijk in aanmerking voor een lagere risico-opslag. Lees hieronder hoe u te werk gaat.
 • Is de uitkomst lager dan 65%?
  U zou het laagste hypotheekrentetarief moeten betalen, en geen risico-opslag. Heeft u nog wel risico-opslag? Dan is het zeker van belang om deze opnieuw te (laten) berekenen. Lees hieronder hoe u te werk gaat.

Hoe vaak controleert u dit?

Indien u via ons de hypotheek afsluit, bieden wij u bij voorkeur geldverstrekkers aan met de voorwaarde dat de risico-opslag automatisch wordt verlaagd. Dan hoeft u het dus niet te controleren.

Anders raden we aan om elk jaar op deze manier uw woningwaarde ten opzichte van uw hypotheekschuld te berekenen. Het is ook handig om de groei van de huizenprijzen in uw gemeente bij te houden.

Let op: sommige hypotheken hebben als voorwaarde dat u de rente niet kunt aanpassen tijdens de rentevaste periode. Dit is voor u een ongunstige voorwaarde, want dan kunt u ook de risico-opslag niet veranderen.

Als wij voor u een hypotheek kiezen zonder automatische verlaging van de risico-opslag, of waarbij deze pas aan het eind van de renteperiode aangepast kan worden, dan zullen we deze keuze en het risico altijd duidelijk uitleggen en berekenen.

Wij helpen u graag besparen

Wilt u samen met ons bekijken en berekenen wat de mogelijkheden zijn bij uw hypotheek en uw woningwaarde? Niet alleen voor de risico-opslag, maar ook voor (gedeeltelijke) aflossingen, oversluiten of andere bespaarwijzen op deze grote maandelijkse kostenpost, denken we graag met u mee. Neem direct contact op met uw adviseur voor een adviesgesprek.

Risico-opslag op uw hypotheek
Aantal stemmen: 4 Gemiddelde score: 4.5

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

drs. Wim van der Kamp

drs. Wim van der Kamp

088 - 020 45 19

Wim is erkend financieel adviseur bij FDC en gespecialiseerd adviseur Duurzaam Wonen. Tevens is hij docent economie / bedrijfseconomie, ondernemerschap & financiële zelfredzaamheid.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.