Tweede huis kopen in 2022

tweede huis kopenEen tweede huis kopen, wie heeft er niet al eens van gedroomd. We vertellen u graag wat er bij komt kijken en wat de stappen zijn om een tweede woning te kopen én te financieren.

Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk. Maar een tweede woning kopen doe je niet zomaar. Ongetwijfeld roept dit vragen op; Waar moet je op letten bij de aankoop van een tweede huis? Kan ik een hypotheek krijgen op een tweede woning?

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Wel of geen tweede huis kopen?

Lange termijn investering

Een tweede huis kopen is een lange termijn investering. U moet het geld dat u er insteekt voor langere tijd kunnen missen. Dus alleen het argument “spaarrente is nu laag en hypotheekrente ook” is niet genoeg. U moet verder naar de toekomst kijken, want het kan zijn dat het er over 5 jaar anders voor staat en de spaarrente dan hoger is geworden. Dan blijkt dat u het geld misschien beter op de bank had kunnen laten staan. Bent u dan nog steeds gelukkig met uw tweede huis?

Er zijn verschillende redenen om een tweede huis te willen kopen:

  • Een tweede woning in Nederland of juist verder weg richting de zon, Spanje, Portugal
  • Een tweede huis voor uw kind
  • Een tweede huis kopen voor de verhuur
  • Een woning als investering in vastgoed

Twee huizen = twee keer kosten

Een tweede huis kopen houdt qua kosten niet op bij de aankoop en de hypotheek. Er komt ook onderhoud bij kijken en in principe dezelfde maandelijkse lasten als voor een eerste woning. Kosten als gas, water, licht, gemeentebelastingen en verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan de opstalverzekering of inboedelverzekering.

Twee huizen = twee keer onderhoud. Zeker als u er zelf niet altijd in woont en het huis misschien verhuurt, zal het onderhoud ook hoger zijn. Hou daar rekening mee.

Tweede huis verhuren, wel of niet?

Gaat u de tweede woning kopen om er zelf ieder weekend en uw vakanties lekker in te vertoeven, of overweegt u nog om de woning deels of in zijn geheel te verhuren?

Een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar niet uw hoofdverblijf is. Bijvoorbeeld een vakantiehuis of een woning die u verhuurt aan iemand anders.

Als u uw 2e woning verhuurt, ontvangt u huurinkomsten. U hoeft de inkomsten uit de verhuur niet op te geven. Een tweede woning kopen om te verhuren gebeurt steeds vaker. Wij kunnen u uitstekend helpen met een verhuurhypotheek.

Lees hier alles over een woning kopen om te verhuren en de verhuurhypotheek.

Onze verhuurhypotheek specialisten helpen u graag.

Hoe zit het met de belasting op een tweede woning?

Op uw eerste woning krijgt u een belastingvoordeel d.m.v. de hypotheekrenteaftrek. Dit is met een tweede huis niet het geval. Hypotheekrente voor het tweede huis is niet aftrekbaar. Ook niet als u het financiert d.m.v. een extra hypotheek op uw eerste woning (overwaarde financieren). Dan is dat deel wat voor de tweede woning wordt gebruikt niet fiscaal aftrekbaar.

De tweede woning wordt aangemerkt als vermogen. Dus over de waarde van de woning min de hypotheekschuld die erop staat, betaalt u vermogensbelasting in box 3.

Voorbeeld:
U heeft een huis gekocht in Utrecht, met als doel een investering in vastgoed. U gaat de woning verhuren. U verhuurt dus een andere woning dan uw eigen woning. U hoeft de huur die u ontvangt niet op te geven in uw belastingaangifte. De waarde van deze woning moet u wel opgeven op 1 januari als bezit in box 3. Heeft u een lening afgesloten voor deze woning, geeft u deze lening op als een schuld in box 3.

Lees meer over de vermogensbelasting

Zijn mijn huurinkomsten belast in box 1?

De huurinkomsten die u ontvangt uit een verhuurde woning zijn in de basis onbelast.

Hierop geldt wel een uitzondering:
Indien u meer aanbiedt dan alleen (tijdelijke) verhuur, bijvoorbeeld het verzorgen van ontbijt of linnengoed en/of het aanbieden van toeristische diensten, dan kan de totale huurvergoeding belast zijn als resultaat uit overig werk in box 1. Of dat zo is, hangt af van de hoeveelheid inspanning die u verricht en of u hierdoor een hogere opbrengst ontvangt. Er kan dan ook sprake zijn van winst uit onderneming.

Kunt u hypotheek krijgen op het tweede huis?

Over het algemeen staan banken niet te springen om een hypotheek te verstrekken op een tweede huis. Vaak zijn er aanvullende voorwaarden en een hogere rente. In ieder geval zult u een deel van de aankoop met eigen geld moeten betalen.

Maar er zijn zeker mogelijkheden om een tweede huis te financieren met een hypotheek.  We nemen u mee in de vragen die hierbij een rol spelen:

Tweede huis kopen in het buitenland of in Nederland?

Een belangrijke vraag voor de hypotheek is, waar staat het tweede huis? Als de woning in Nederland staat, zijn er meer financieringsmogelijkheden dan wanneer de woning in het buitenland staat. Staat de woning in het buitenland, dan zijn er twee opties.

1. U kunt lokaal in het land zelf kijken of u daar een hypotheek kunt krijgen. Houd er dan wel rekening mee dat de regels in een ander land anders zijn, en ook het niveau van hypotheekrente kan flink verschillen.

2. Nederlandse geldverstrekkers zijn er wel, die een tweede woning in het buitenland (deels) willen financieren, maar niet veel.

Wilt u meer weten over een hypotheek voor uw tweede huis, maak een afspraak met een van onze adviseur.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Heeft u overwaarde op uw eerste huis?

Dan kunt u er voor kiezen om de overwaarde van uw huis op te nemen d.m.v. een hypotheek, en dat geld gebruiken voor de tweede woning. De hypotheekrente is niet aftrekbaar. Dit is de gemakkelijkste manier als het gaat om een financiering afsluiten voor een tweede woning.

Hypotheek op de tweede woning zelf

Zoals gezegd zijn er niet veel banken die een hypotheek verstrekken op een tweede woning voor verhuur of een vakantiewoning, maar het is niet onmogelijk. Een aantal extra voorwaarden die veel voorkomen:

  1. Het huis mag niet permanent worden bewoond.
  2. Het huis moet van steen of beton zijn opgetrokken en kan niet worden verplaatst.
  3. Beperkte hoogte van de hypotheek t.o.v. de waarde van de woning (60%).
  4. Looptijd hypotheek maximaal 25 jaar.
  5. Als de woning ook wordt verhuurd, komen er nog extra voorwaarden bij. Zoals een lagere maximale financiering.

Crowdfunding als financieringsoplossing voor tweede huis

Steeds meer banken worden terughoudend als het gaat om hypotheken voor woningverhuur of voor zakelijk vastgoed. Bent u echter voornemens om meerdere panden aan te schaffen met een zakelijk doel, zoals b.v. een woning om te gaan verhuren dan kwalificeert u zich wellicht als particulier vastgoedondernemer. Dan is uw woning mogelijk te financieren door middel van een zakelijke hypotheek via crowdfunding.

Op ons platform FDC Funding kunt u meer informatie vinden over het kopen van woningen voor de verhuur via crowdfunding.

Crowdfunding via FDC Funding

Onderzoek de mogelijkheden voor tweede huis kopen

We hebben u meegenomen in de stappen,  mogelijkheden en de aandachtspunten die spelen bij de aankoop van een tweede woning en in de mogelijkheden van financiering voor een tweede woning.

U ziet, er komt een hoop bij kijken als u een tweede woning wilt kopen, in Nederland of in het buitenland. Hoe romantisch het ook klinkt, het is niet zomaar geregeld. Neem gerust contact op met een van onze adviseurs om samen te kijken naar uw financiële situatie en of een tweede woning tot de mogelijkheden behoort. En zo ja, wat de meest interessante manier is om de financiering te regelen. We helpen u graag!

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend
Tweede huis kopen in 2022
Aantal stemmen: 266 Gemiddelde score: 3.1

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.