Aflossingsvrije hypotheek verlengen / herfinancieren

aflossingsvrije hypotheek verlengenVanaf 2031 hebben veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek een probleem. Huizenbezitters met een hypotheek van vóór 2001 hebben dan geen hypotheekrenteaftrek meer maar willen wel de aflossingsvrije hypotheek verlengen. Daarnaast kan het zijn dat de einde looptijd van de aflossingsvrije hypotheek een bijkomend probleem geeft als de hypotheekschuld moet worden geherfinancierd. Dankzij campagnes en ook onze herhaalde aandacht voor dit onderwerp, weet u dit als het goed is inmiddels wel. Maar doet u er ook wat aan? Het lost zichzelf helaas niet op, u zult écht in actie moeten komen.

Wat gebeurt er als u in 2031 onvoldoende inkomen heeft, óf al met pensioen bent? U loopt dan het risico uw woning te moeten verkopen om de hypotheekschuld af te lossen.

Wat als u in de komende jaren gaat scheiden? Dan vergroot de schuld voor de achterblijvende partner, als dat tenminste te dragen valt qua lasten.

Om dit te voorkomen moet u tijdig in actie komen!

Adviesgesprek aanvragen bij FDCHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend.

Aflossingsvrije hypotheek verlengen, kan dat nog?

Wilt u uw aflossingsvrije hypotheek verlengen of oversluiten, loopt u mogelijk tegen de volgende problemen aan:

  • Uw inkomen is onvoldoende, bijvoorbeeld omdat u met pensioen bent. Let op! Uw pensioeninkomen wordt al meegeteld 10 jaar voordat u daadwerkelijk met pensioen gaat.
  • Als u vanaf 2031 geen hypotheekrenteaftrek meer heeft, wordt de hypotheek zwaarder getoetst. U ontvangt immers geen aftrek meer. Op basis van uw inkomen kunt u minder lenen. Ook hier geldt: 10 jaar vóór het aflopen van de renteaftrek (dus in 2020) wordt er nog geen rekening gehouden met het einde van de renteaftrek in 2031.
  • De eventueel gekoppelde beleggingsverzekering levert minder op dat verwacht. Bij het afsluiten van deze polis zijn te hoge rendementen voorgespiegeld. De opgebouwde waarde is onvoldoende om de hypotheekschuld af te lossen.

Voor meer informatie over het wel of niet verlengen van uw aflossingsvrije hypotheek kunt u meer lezen in ons artikel “aflossingsvrije hypotheek omzetten” of contact opnemen met onze hypotheekadviseurs.

Actie is nú vereist

Om te voorkomen dat u in 2031 uw woning moet verkopen, omdat de aflossingsvrije hypotheek afloopt, is het belangrijk om nú in actie te komen. De hypotheek oversluiten kan u een boete opleveren in verband met het openbreken van de rentevaste periode (deze is overigens fiscaal aftrekbaar), maar voorkomt dus problemen aan het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek. De nieuwe hypotheek kan voor een looptijd van 30 jaar worden afgesloten en op basis van een annuïtair aflosschema. De hypotheekrente is niet weer 30 jaar fiscaal aftrekbaar, maar korter. U heeft immers al een aantal jaar de rente fiscaal afgetrokken.

U profiteert mee van de lage hypotheekrente

De nieuwe hypotheek wordt voor een periode van 30 jaar (maximale looptijd hypotheek) afgesloten. Én u maakt gebruik van de huidige historisch lage hypotheekrente.

Wij adviseren voor de nieuwe hypotheek een aflosvorm te kiezen: annuïtair of lineair. Hierdoor voorkomt u de problemen die bij een aflossingsvrije hypotheek spelen. Door te kiezen voor een aflosvorm gaat u steeds minder rente betalen (de schuld wordt minder), dit is verstandig met het oog op het regeringsbeleid om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken. Door minder rente te betalen, bent u minder afhankelijk van de hypotheekrenteaftrek. De verwachting is dat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren verder zal verdwijnen.

Adviesgesprek aanvragen bij FDCHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend.

Waarom een onafhankelijke adviseur?

Wij als onafhankelijke financieel adviseurs hebben het inzicht en overzicht om u te adviseren over het aflopen van de aflossingsvrije hypotheek. De reclamecampagne van de banken (Aflossingsblij) geeft een goede aanzet, maar dezelfde banken zijn veelal niet de juiste personen om u te adviseren: ze zijn niet onafhankelijk en adviseren vaak alleen hun eigen producten. Dat geeft geen brede blik over de volledige hypotheekmarkt, en dan komt u mogelijk niet met het beste product voor uw situatie thuis.

Klik  op ‘Maak een (bel) afspraak’ en vraag direct een adviesgesprek aan met uw adviseur.

Adviesgesprek aanvragen bij FDCHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend.

Aflossingsvrije hypotheek verlengen / herfinancieren
Aantal stemmen: 48 Gemiddelde score: 3.1

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.