Startershypotheek

Koopt u voor het eerst een woning? Dan bent u starter op de woningmarkt. Met de startershypotheek financiert u de aankoop. De maandlasten zijn relatief hoog, omdat u naast de rente ook een bedrag aflost op de hypotheekschuld. Daarnaast heeft u spaargeld nodig. Hieronder vindt een berekening van de maximale startershypotheek. Daarnaast kunt u gebruikt maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en startersregelingen.

De hypotheek

Vanaf 2012 moeten alle nieuwe hypotheken worden afgelost volgens een aflosschema in 30 jaar. Deze hypotheken heten annuïtaire of lineaire hypotheken. De maandlast bestaat uit een deel rente én een deel aflossing. Door het deel aflossing bent u twee keer zoveel per maand kwijt aan de hypotheek.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Spaargeld

De maximale financiering van de woning is 100% . Dit houdt in dat u alleen de koopsom van de woning kan financieren met de startershypotheek. De bijkomende kosten moet u betalen met uw spaargeld of schenking van uw ouders. De bijkomende kosten zijn de notariskosten, overdrachtsbelasting, advieskosten en taxatiekosten. Daarnaast moet u een verbouwing grotendeels zelf betalen.

NHG en startersregelingen

Als de koopsom van de nieuwe woning niet hoger is dan € 355.000 (2022), is het mogelijk om de hypotheek met NHG af te sluiten. Dit levert een rentekorting op en dus lagere maandlasten. Daarnaast zijn er startersregelingen waarbij u wordt geholpen bij de aankoop van uw eerste woning. Deze regeling wordt via de gemeente uitgevoerd. De gemeente helpt u alleen als uw inkomen onvoldoende is om de financiering rond te krijgen.

Voorbeeld berekening startershypotheek

De uitgaanspunten zijn fictief en het advies is om uw persoonlijke situatie met uw adviseur te bespreken.

Koopsom woning € 240.000
Verbouwing €   20.000
Kosten notaris €      1.500
Kosten hypotheekadviseur €      1.500
Overdrachtsbelasting 2% €      4.800
Taxatiekosten €         500
Totale kosten voor de aankoop € 268.300
Waarde woning in het taxatierapport* € 240.000
Waarde ná verbouwing in het  taxatierapport* € 250.000
Inkomen eerste aanvrager €   30.000
Inkomen tweede aanvrager €   22500

*Een taxateur bepaalt voor de bank de waarde van de woning. Aan de hand van de door u opgegeven verbouwingsspecificatie bepaalt de taxateur ook de waarde van de woning ná de verbouwing.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

 De maximale hypotheek wordt gemaximeerd door het inkomen, maar ook door de waarde van de woning. De maximale hypotheek op basis van de woning is 100% van de getaxeerde waarde ná verbouwing, dus € 250.000. Echter, de maximale hypotheek op basis van het inkomen is € 245.000,- (indien u zou kiezen voor 20 jaar rentevaste periode).

Voor de aankoop van de woning incl. verbouwing heeft u nodig € 268.300
De maximale hypotheek die de bank aan u verstrekt € 245.000
U heeft aan spaargeld nodig €   23.300
De maandlast voor de hypotheek van € 245.000 €     1.100

 

Conclusie: Zonder spaargeld (of schenking) is het niet mogelijk om een woning aan te kopen. Daarnaast zijn de maandlasten hoog, omdat de hypotheekschuld maandelijkse termijnen en in 30 jaar moet worden afgelost.

Startershypotheek
Aantal stemmen: 32 Gemiddelde score: 3.3

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.