Hypotheek oversluiten, en dan?
Wilt u uw hypotheek oversluiten, dan denkt u waarschijnlijk als eerste aan de hypotheek zelf die geregeld moet worden.
Meer dan alleen de hypotheek
Het oversluiten van uw hypotheek vraagt meer tijd en aandacht dan alleen het regelen van de hypotheeklening bij de bank. Zaken die minstens zo belangrijk zijn, maar waar u misschien niet direct aan denkt.
FDC ontzorgt
Sommige zaken laat u liever aan iemand anders over, zodat u geen onnodige risico’s loopt of teveel betaalt. FDC kan ook deze werkzaamheden voor u uit handen nemen.
Waar moet u aan denken?
Bij het aanvragen van een hypotheek kijkt de bank naast uw inkomen, ook naar de waarde van de woning. De waarde van de woning wordt bepaald door een onafhankelijk taxateur en wordt uitgewerkt in een gevalideerd taxatierapport. Een taxatierapport heeft de bank nodig voor voor het beoordelen van uw hypotheek.
Vul het formulier in en wij zorgen dat uw nieuwe woning wordt getaxeerd en dat de geldverstrekker (en u!) het rapport zo snel mogelijk ontvangt.
Om een nieuwe hypotheek af te sluiten heeft u een notaris nodig. Alle gevestigde hypotheken staan in het hypotheekregister. De akte van hypotheek wordt door een notaris opgemaakt, ondertekend en ingeschreven in het register.
Op het gekozen moment van hypotheek oversluiten naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. FDC kan de notaris voor u regelen. Wij werken nauw samen met de Nationale Notaris en zorgen ervoor dat alle benodigde documenten op tijd bij de notaris zijn. U hoeft alleen nog maar te tekenen.
Opstalverzekering of woonhuisverzekering
U bent eigenaar van uw huis. Een trots groot bezit waar u zuinig op wilt zijn. Zorg er daarom voor dat u niet voor verrassingen komt te staan of dat u zelf opdraait voor de kosten van herstel bij schade. Met een opstal verzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verzekert u uw woonhuis tegen schade veroorzaakt door onder andere water, brand, of inbraak.
Via ons zuster bedrijf Lancyr bieden wij u graag een aantrekkelijke opstalverzekering aan waarmee u alles snel en makkelijk hebt geregeld. De opstalverzekering maakt onderdeel uit van het A t/m Z Verzekeringspakket met oplopende kortingen.
Let op! Bij schade aan uw huis zijn meubels en andere spullen die in uw huis staan niet verzekerd: hiervoor sluit u een inboedelverzekering.
Wilt u ook de inboedel verzekering voordelig afsluiten? Selecteer deze verzekeringen, vergelijk het beste aanbod en voeg deze toe aan uw A t/m Z Verzekeringspakket. In dit pakket selecteert u per verzekering de beste verzekeraar voor uw situatie. U profiteert ook van aantrekkelijke kortingen op uw verzekeringspremies. Hoe meer verzekeringen u afsluit, hoe hoger de korting. Deze korting loopt op tot maar liefst 15%.
Inboedelverzekering
Met de inboedelverzekering zijn ook uw spullen, die niet aan het pand vastzitten goed verzekerd. Niet onbelangrijk en vaak wordt onderschat wat de waarde van een inboedel is. Ga maar eens na welke apparaten er allemaal in uw huis staan. Alle meubels maar ook b.v. uw garderobe, instrumenten en spullen met emotionele waarde. Met een goede inboedelverzekering bent u er zeker van dat uw inboedel voor de juiste waarde verzekerd is. Een inboedelverzekering dekt schade in uw huis aan uw spullen door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand.
Via onze zuster bedrijf Lancyr bieden wij u graag een aantrekkelijke inboedelverzekering aan waarmee u alles snel en makkelijk hebt geregeld. De inboedelverzekering maakt onderdeel uit van het A t/m Z Verzekeringspakket.
Waarom een rechtsbijstandverzekering?
Misschien vraagt u zich af; Waarom zou ik een rechtsbijstandverzekering afsluiten?
Als u een eigen woning in uw bezit heeft, is een rechtsbijstandverzekering (met module Wonen) geen overbodige luxe. De rechtsbijstandsverzekeraar geeft ook hulp bij bv. burenproblemen. Deze gaan vaak over beplanting, hinder en recht van overpad.
Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering tegen het risico dat u de kosten voor rechtshulp bij juridische geschillen zelf moet dragen. Een rechtsbijstandverzekering heeft tevens het voordeel dat u direct de beschikking heeft over juridische ondersteuning van een deskundige, indien problemen dreigen uit te lopen op een conflict. Ondersteuning van een juridische expert zorgt ervoor dat u sterker staat omdat u vaak zelf deze kennis niet heeft.
Middels ons zusterbedrijf Lancyr helpen wij u graag aan een aantrekkelijke rechtsbijstandverzekering. De rechtsbijstand verzekering maakt onderdeel uit van het A t/m Z Verzekeringspakket. En combineert u de rechtsbijstand verzekering met bijvoorbeeld een van meer van de woonverzekeringen dan profiteert u ook van aantrekkelijke kortingen op uw verzekeringspremies. Hoe meer verzekeringen u afsluit, hoe hoger de korting. Deze korting loopt op tot maar liefst 15%.
Door aankoop en/of het bezit van onroerend goed kunt u te maken krijgen met verschillende soorten belastingen. We zetten deze voor u op een rij.
• Inkomstenbelasting
• Vermogensbelasting
• Schenkbelasting
• Erfrechtbelasting
Inkomstenbelasting
Middels inkomstenbelasting betaalt u belasting over uw inkomen uit werk en woning.
Bepaalde aftrekposten verminderen uw inkomen. Door aftrekposten betaalt u minder inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. De aftrekposten zijn als volgt onder te verdelen:
- Hypotheekrenteaftrek
Bepaalde kosten mag u aftrekken van uw inkomen in box 1
o Hypotheekrente van de eigenwoning schuld
o Eenmalige financieringskosten
o Periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming
• Persoonsgebonden aftrek
Indien u extra uitgaven heeft voor zorg, studie of giften dan mag u sommige van die kosten aftrekken van de inkomstenbelasting
• Reiskosten openbaar vervoer
Reist u met het OV naar uw werk en u betaalt zelf deze kosten? Dan komt u mogelijk in aanmerking om een vast bedrag af te trekken van de inkomstenbelasting. Hier gelden speciale voorwaarden voor.
• Bepaalde lijfrentepremies
Met een lijfrentepoduct spaart u met een fiscaal voordeel. Dit kan bij een verzekeringsmaatschappij d.m.v. een lijfrenteverzekering , bij een bank op een lijfrenterekening of middels een lijfrentebeleggingsrecht. Inleg welke u betaalt middels een lijfrenteproduct mag u aftrekken bij de aangifte als u een pensioentekort heeft.
Wilt u meer weten over de inkomstenbelasting en aftrekbare kosten, vul dan het formulier in en ontvang onze whitepaper “Belastingen 2021 met 10 handige belasting tips”
Vermogensbelasting
U betaalt belasting over het fictieve rendement uit uw vermogen. Dit wordt de
grondslag sparen en beleggen (box 3) genoemd. Dat is de waarde van uw
bezittingen min uw schulden en uw heffingsvrij vermogen. U gaat daarbij uit van de
situatie op 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet. Niet de werkelijke
opbrengst wordt belast maar een fictief rendement over de waarde van de grondslag
sparen en beleggen.
In 2021 zijn er 3 schijven voor het berekenen van het fictief rendement. Over het
berekende fictieve rendement betaalt u 31% inkomstenbelasting.
Meer informatie leest u hier.
Schenkbelasting
Door vermogen te schenken aan uw naaste of aan een goed doel kunt u uw
vermogensbelasting verlagen. Immers; hoe hoger uw vermogen hoe meer
belasting u betaalt.
Wanneer de schenking buiten de vrijstellingsmogelijkheden valt, betaalt in de meeste gevallen de ontvanger van de schenking de schenkbelasting.
Daarentegen zijn er verschillende schenkingsvrijstellingen waar u gebruik van kunt
maken zodat de ontvanger geen schenkbelasting verschuldigd is. Zo zijn er b.v.
aantrekkelijke mogelijkheden wanneer u uw kinderen of kleinkinderen wilt helpen bij
de aankoop van een woning.
Een andere reden om bij leven te schenken is het verlagen van de toekomstige
erfbelasting voor uw nabestaanden.
Schenken en erven zijn duidelijke onderwerpen die elkaar vaak tegenkomen. Zo zijn
de tarieven (2021) voor de erfbelasting en de schenkbelasting gelijk. De hoogte van
het tarief is afhankelijk van de waarde van de verkrijging én de tariefgroep waarin de
ontvanger van de schenking zit.
Meer informatie over schenken, de tariefgroepen en de tarieven schenken 2021 vind u
hier .
Wilt u weten of u het goed geregeld heeft? Maak een afspraak met onze adviseur en
neem samen uw mogelijkheden door of download ons belastingboekje 2021 met 10
handige belastingtips!
Erfrechtbelasting
Hoe zit dat bij u? Meer dan 60 procent van de Nederlanders heeft geen testament. Vaak komt dat door de gedachte dat er niets te verdelen valt, uit kostenoverweging of simpelweg het idee: “dat komt later wel een keer”. Daar komt bij dat de drempel om hiervoor een notariskantoor binnen te stappen hoog is.
Daarentegen is gebleken dat er vaak situaties zijn waarbij sprake is van onnodig en teveel belastingbetaling over de erfenis.
U heeft niets geregeld dan kan de erfenis vallen in het hoogste tarief van de erfbelasting. Heeft u een partner dan kan het zelfs gebeuren dat u zowel bij uw overlijden als na het overlijden van uw partner de nalatenschap 2 x volledig belast wordt tegen het hoogste tarief.
Of u bent samenwonend zonder hier iets voor op papier te hebben gezet. Dan loopt u het risico om niet te kwalificeren als fiscaal partner voor de erfbelasting. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de nalatenschap t.b.v. uw partner.
Hoe is dat bij u geregeld en wat kunt u hieraan doen?
Wij bieden graag inzicht in uw situatie en laten u mogelijkheden zien om hier nu al besparende maatregelen voor te treffen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt!
Onze erfrechtspecialist brengt middels een erfrechtplan voor u in kaart wat de financiële gevolgen voor uw nabestaanden en waar u besparingen vindt.
Wat is een levenstestament eigenlijk? Waarom zou ik dat regelen?
Steeds meer mensen laten een levenstestament opmaken. En dat is maar goed ook. Een levenstestament geeft u de rust en de regie over uw eigen leven. Voor nu en voor later.
In een levenstestament legt u, nu u nog wilsbekwaam bent, vast wat u wilt dat er gebeurt als u later onverhoopt wilsonbekwaam bent (bijvoorbeeld ten gevolge van ziekenhuisopname, verblijf in het buitenland herseninfarct of dementie).
Het levenstestament bevat volmachten, wensen, verzoeken, geboden en verboden, die tijdens uw leven moeten werken en wel in situaties dat uzelf niet kan of wilt handelen.
Voorbeelden van volmachten, wensen, verzoeken, geboden en verboden:
1) Het aanwijzen van een gevolmachtigde die benoemde zaken in het testament uitvoert.
2) Vastleggen welke medische behandelingen wel of niet mogen worden uitgevoerd en onder welke omstandigheden. Let op, de behandelend arts beslist.
3) Het uitvoeren van schenkingen door de gevolmachtigde.
4) Ondernemersvolmacht. Het vastleggen van de belangen van de ondernemer en door wie deze mogen worden uitgevoerd.
5) Donorcodicil.
6) Uitvaart.
7) Beheer profielen Sociale Media.
8) Verklaring over persoonlijke belangen zoals huisdieren en persoonlijke verzorging.
9) Welke financiële zaken de gevolmachtigde mag regelen (verkoop woning, uitlenen van geld, verkopen van bepaalde spullen).
Het levenstestament wordt door de notaris geregistreerd in het Centraal Levenstestamentenregister. Het is mogelijk om het levenstestament onderhands (niet door de notaris) op te laten stellen, alleen de uitvoering kan worden bemoeilijkt omdat bepaalde instellingen (zoals banken) niet meewerken aan niet-notariële levenstestamenten.
Wilt u meer weten over het levenstestament en wat dat voor u betekent? Vul het formulier in en onze specialist neemt contact met u op.
Klik snel op het betreffende onderwerp, lees meer en wij nemen de zorg graag van u over.