Huis kopen

Een huis kopen, wat komt daarbij kijken? We leggen het u graag stap voor stap uit.

Stap voor stap naar uw nieuwe huis

huis kopenVoordat u Funda of andere huizenwebsites gaat checken en bezichtigingen gaat aanvragen is het handig om eerst even deze checklist te lezen. We vertellen u stap voor stap wat u tegenkomt op de zoektocht naar uw nieuwe huis. Een adviseur van FDC kan u vervolgens verder adviseren en begeleiden naar de hypotheek die bij u past.

Huis kopen in 7 stappen

Stap 1. Wat wilt u?

Als eerste is het belangrijk te bepalen welk bedrag u kunt besteden. Hierbij is niet alleen uw inkomen – of dat van uw partner – van belang, ook uw levensstijl moet u hierin meenemen. Heeft u een dure hobby of houdt u van vaak en ver op vakantie gaan? Of gaat u vaak uit eten of naar het theater?

Dit zijn allemaal dingen die u vast ook graag wilt blijven doen nadat u een huis of appartement heeft gekocht. Daarnaast brengt het hebben van een eigen koopwoning – naast de kosten voor uw hypotheek – ook kosten met zich mee, die u met een huurhuis niet hebt. Denk bijvoorbeeld eens aan de eenmalige kosten als kosten koper en notariskosten. Maar straks heeft u ook geld nodig voor verbouwing en onderhoud van uw huis.

Een hypotheekadviseur van FDC helpt u graag de kosten in kaart te brengen en bekijkt wat bij u past. Zo weet u zeker dat u straks alle dingen kunt blijven doen die u ook deed voordat u huiseigenaar werd.

Stap 2. Zoeken naar het juiste huis, de jacht is geopend!

Als u weet wat u kunt uitgeven aan een huis, kan de zoektocht beginnen. Vaak weet u al een beetje wat voor soort huis u zoekt. Sta ook stil bij praktische zaken als een bad of douche, aantal slaapkamers, toekomstige gezinssituatie, reistijd woon/werk en de buurt. Als jonge tweeverdiener in een wijk met senioren, voelt u zich misschien niet zo snel thuis. Op internet en in kranten is veel informatie over koopwoningen beschikbaar. Of rijd eens rond in de plaats of de wijk waar u zou willen wonen.

Bezichtigen
U kunt natuurlijk nog zoveel Funda afstruinen, als u echt wilt weten of een koopwoning bij u past kunt u het beste een afspraak maken voor een bezichtiging. In de meeste gevallen ziet u het huis zoals het bewoond wordt door zijn huidige bewoners.

Probeer door dingen die u niet aanstaan heen te kijken en beoordeel het huis op zijn potentieel. Bij bezichtiging kan uw eigen makelaar u op punten wijzen waar u zelf – in uw enthousiasme of afkeer – niet bij stilstaat. Hij kan ook een indicatie geven wat betreft de kosten voor bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.

Stap 3. Verzamel alles wat u altijd al wilde weten over uw droomhuis

Een huis kopen is een grote stap. Dus zorg ervoor dat u een aantal dingen uitsluit en verzamel zoveel mogelijk informatie over de woning, de buren en de buurt. Denk bijvoorbeeld eens aan het bestemmingplan van de gemeente en provincie (voordat er straks een flat staat net achter uw ‘vrije uitzicht’).

Verdiep u in milieuaspecten en energieverbruik. Bij oude huizen kan er nog wel eens een oude olietank in de grond zitten bijvoorbeeld. Vraag gegevens hierover op bij het kadaster. Wat is het energielabel van de woning? Als de woning een laag energielabel heeft, kunt u onderzoeken of er verduurzamingsmogelijkheden zijn, om uw energielasten zo laag mogelijk te houden.

Als u een appartement koopt, is het verstandig de gegevens van de Vereniging van Eigenaren in te kijken. Is de vereniging financieel gezond? Wat staat er op de planning voor onderhoud? Ook in deze fase kan een makelaar helpen met goed advies en informatie.

Stap 4. Bieden: Eenmaal…andermaal…verkocht?!

De woning blijkt het huis van uw dromen. Nu wordt het echt spannend: onderhandelen! Ook hier bewijst een makelaar zijn nut. Hij kan helpen bepalen wat de beste prijs is, welke strategie u kunt volgen met bieden en wat een goed openingsbod zou zijn. Denk ook aan de voorwaarden die voor u van belang zijn, zoals opleveringstermijn, zaken die u overneemt en bepaalde reparaties waarvan u nog wilt dat de huidige eigenaar die uitvoert.

Bepaal van tevoren de maximale prijs voor het huis. Houd ook aan dit bedrag vast. Zo is de kans minder groot dat u zich laat meeslepen in de onderhandelingen.

Huis kopen met optie
Misschien heeft u meer tijd nodig voordat u wilt gaan bieden, bijvoorbeeld als u nog wat dingen wilt uitzoeken (kosten van een verbouwing, offerte van een aannemer). Dan is het handig om te informeren naar de mogelijkheid om een optie te nemen. Een optie geeft enkele dagen het alleenrecht op de koop van de woning.

Gedurende deze periode mag de eigenaar het huis niet verkopen aan anderen. Een optie verplicht tot niets en heeft geen financiële consequenties. Als iemand anders al een optie op het woonhuis heeft, kunt u een tweede optie nemen. Mocht de eerste potentiële koper afhaken, dan bent u  de volgende gegadigde. Let op: een verkoper is niet verplicht een optie te verlenen. Als de huizenmarkt erg krap is, of dit specifieke huis erg in trek is, zal het vaak niet mogelijk zijn een optie te nemen.

Bieden met zekerheid

Wilt u meer kans maken dat uw bod op een woning geaccepteerd wordt door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar niet het risico daarvan lopen? Dan is Bieden met Zekerheid iets voor u! 

Stap 5. Voorlopig koopcontract: een voorzichtig feestje

Als u het eens bent geworden over de prijs, stelt de makelaar van de verkoper het voorlopig koopcontract op. Hierin staan de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden, de lijst met zaken die u overneemt etc. Dit contract loopt u samen met uw makelaar door om te kijken of alles klopt. Na ondertekening en nadat u een afschrift heeft ontvangen, gaat de wettelijke bedenktijd van 3 dagen in. Binnen deze termijn kunt u nog kosteloos afzien van de aankoop.

Stap 6. Financiering van uw huis: bespaar uzelf de slapeloze nachten

Een huis kopen doet u niet elke dag, en ook een hypotheek regelt u niet elke dag. Het is daarom zaak u goed te laten adviseren. Neem er de tijd voor, want een hypotheek bepaalt voor een groot deel uw financiële toekomst.

Naast de koopsom heeft u te maken met een aantal bijkomende kosten. U moet zoeken naar de beste hypotheekvorm, verzekeringen, het beste rentepercentage, de rentevaste periode etc. Een goede hypotheekadviseur is essentieel. Hij bepaalt samen met u welke hypotheek bij u past én hij behoedt u voor een aantal valkuilen.

Bij FDC werken alleen gekwalificeerde adviseurs. Door continue bijscholing zijn zij op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de hypotheekmarkt. Zo heeft u de garantie dat er niets over het hoofd wordt gezien.

Laat u altijd goed adviseren en bespaar uzelf  slapeloze nachten.

Stap 7. Naar de notaris en dan: uw eigen huis!

Een paar dagen voor de overdrachtsdatum krijgt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Het is belangrijk dat u alle gegevens in deze documenten goed controleert. Kort voor de overdracht inspecteert u met de makelaar de woning. Is alles in de oorspronkelijke staat, zoals u in het voorlopig koopcontract heeft vastgelegd?

Na de inspectie gaat u naar het notariskantoor voor de officiële afhandeling. Hierbij gaat het met name om de betaling van de koopsom, de bijkomende kosten en eventuele bedragen voor het overnemen van roerende goederen (bijvoorbeeld gordijnen, een zonnescherm). Als dat gedaan is, kunt u de akte ondertekenen. Een speciaal moment, want met het zetten van uw handtekening is het huis officieel van u!

Huis kopen
Aantal stemmen: 16 Gemiddelde score: 4.1

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.