Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen?

Hoeveel spaargeld huis kopenVoor hoeveel kan ik een huis kopen en heb ik spaargeld nodig voor het kopen van een huis zijn vragen die wij regelmatig krijgen. Eigenlijk is het helemaal geen gekke gedachte dat u moet sparen voor een grote aankoop. We zijn het alleen jarenlang niet gewend geweest als het om een van de grootste aankopen uit uw leven gaat: een huis kopen. Een jaar uw zomervakantie overslaan en al uw geld opzij leggen omdat u een nieuw huis gaat kopen, u zult lang niet de enige zijn die dat ervoor over moet hebben. Maar hoeveel spaargeld is nodig om een huis te kopen?

Minder hypotheek op uw huis

De tijd dat u een huis kopen kon en daar een volledige hypotheek voor kon krijgen, inclusief alles wat erbij kwam kijken, ligt ruimschoots achter ons. Sinds een aantal jaren is de maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van uw huis jaarlijks gedaald met een procent. Dat betekent dat u ieder jaar meer en meer eigen geld moet meenemen om een huis te kunnen kopen. En dat geldt niet alleen voor starters. Er is ook een grote groep “doorstromers” die tegen dit probleem aan loopt; mensen die hun huidige huis met verlies moeten verkopen en dus geen overwaarde hebben om in te brengen in een nieuwe hypotheek.

Hoeveel spaargeld moet u inleggen voor uw hypotheek?

De totale kosten voor een huis kopen zijn hoger. Hoeveel moet u dan inbrengen aan eigen geld om een woning te kunnen kopen?

Uitgaande van hetzelfde rekenvoorbeeld zijn de totale kosten:

Koopprijs (bestaande woning) 245.000
Overdrachtsbelasting 2% 4.900
Makelaarscourtage* 1.400
Taxatie* 400
Bouwtechnische keuring* 350
Hypotheekadvies / bemiddeling* 2.500
Kosten NHG (indien van toepassing) 1% 2.475
Notariskosten eigendoms-hypotheekakte* 1.000
Totaal aankoopkosten 258.025

*naar schatting

Als u dan voor 245.000 euro maximaal aan hypotheek kunt krijgen, dan houdt dit in dat u voor deze aankoop 13.025 euro eigen geld moet meenemen. Een aantal van deze aankoopkosten betreft een percentage van het aankoopbedrag. Wat dus inhoudt dat hoe hoger de koopsom van het huis is, hoe meer eigen geld u moet inbrengen. Wilt u een huis kopen zonder spaargeld? Neem dan contact met ons op via 088-020 4520.

Lage hypotheekrente

Gelukkig wordt u wel beloond voor het sparen voor een nieuwe woning, want bij een nieuwe woning hoort ook een nieuwe hypotheekrente. De hypotheekrente percentages zijn nog steeds op een historisch laagtepunt, dus u kunt in veel gevallen wel lage maandlasten tegemoet zien voor uw nieuwe hypotheek.

Bereken maximale hypotheek

Bent u al begonnen uw benodigde buffer op te bouwen en wilt u weten wat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen en persoonlijke situatie? Maak dan vrijblijvend een afspraak, zodat we voor u kunnen berekenen wat u kunt krijgen aan hypotheek. En dan weet u ook meteen tot welk bedrag uw spaarrekening minimaal gevuld zal moeten staan.

Maak een afspraak

Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen?
Aantal stemmen: 52 Gemiddelde score: 3.8

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.