Echtscheidingsconvenant

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Indien u beiden het eens bent over de gemaakte afspraken, dan worden deze afspraken vastgelegd in een overeenkomst; een (echtscheidings-) convenant. Het convenant wordt door de mediator opgesteld. In het convenant vindt u de afspraken terug die u beiden heeft gemaakt over:

• de kinderen; hoofdverblijf van de kinderen, omgangsregeling en kinderalimentatie
• de partneralimentatie
• de verdeling van de inboedel
• de echtelijke woning
• het verdelen van bezittingen en schulden
• het pensioen
• belastingaangifte in het jaar van scheiding

Hoe gaat het na de scheiding? Wat als ik terug wens te komen op de gemaakte afspraken? Wat als er zich een wijziging in u persoonlijke situatie optreedt waardoor u de afspraken niet kunt nakomen?

Ook na de scheiding is het belangrijk om de gemaakte afspraken te evalueren. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, is periodieke evaluatie noodzakelijk. Het advies is reeds in het convenant afspraken op te nemen, hoe u hiermee wilt om gaan in de toekomst.

Hoe gaat het verder nadat het echtscheidingsconvenant is getekend?

Nadat het (echtscheidings-) convenant door u beiden is getekend, dient dit document samen met het ouderschapsplan middels een verzoekschrift te worden ingediend bij de rechter. Onze scheidingsexpert zorgt ervoor dat het verzoekschrift wordt ingediend en dat de rechter de juiste documenten ontvangt.

Uitspraak van de rechter

Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan, ontvangt u hiervan een bevestiging in de vorm van een beschikking. Indien u het eens bent met de uitspraak/beslissing van de rechter, dient u een zogenaamde “akte van berusting” te tekenen.

Inschrijving burgerlijke stand

Vervolgens zorgen wij ervoor dat de getekende akte van berusting en de uitspraak van de rechtbank, naar de Basisregistratie Personen (gemeente) wordt verzonden. De scheiding zal dan worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De scheiding is nu officieel.

Lees ook: “scheiden en pensioen”
Lees ook: “ouderschapsplan bij scheiding”
Lees ook: “scheiding en alimentatie”
Lees ook: “scheiden en verzekeringen”
Lees ook: “scheiden en de eigen woning”

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

 

 

Echtscheidingsconvenant
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.