Ouderschapsplan bij scheiden

Ouderschapsplan

Hoe kunnen we afspraken maken omtrent onze kinderen?
De beslissing is genomen dat u gaat scheiden, maar hoe nu verder. U wilt alles zo goed mogelijk regelen voor uw kinderen. U wilt dat zij zo min mogelijk last hebben van de scheiding. U wilt de relatie met uw kinderen behouden.

Maar hoe regelt u dit? Hoe vertelt u aan de kinderen dat u uit elkaar gaat? Welke rechten en plichten heeft u als ouder ? Waarover kunt u afspraken maken? In hoeverre betrekt u de kinderen in dit proces? Hoe gaan we het regelen met de kinderen? Hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen met een goed gevoel terugkijken op de scheiding. Hoe houdt u de communicatie open? Hoe werkt co-ouderschap precies? Wat zijn de voor- en nadelen van co-ouderschap?

Allemaal vragen waarbij wij u kunnen helpen.

Hoe vertelt u aan de kinderen dat u uit elkaar gaat?

Voor veel ouders zal het heel moeilijk zijn om aan de kinderen te vertellen dat ze uit elkaar gaan. Het is belangrijk dit gesprek goed voor te bereiden, dit voorkomt veel schade achteraf. Ook hier kunnen wij u helpen. Indien u het lastig vindt om dit gesprek te voeren, maak dan een afspraak met ons zodat wij u hierin verder kunnen helpen.

Moet u altijd een ouderschapsplan maken?

Indien u minderjarige kinderen heeft en getrouwd of geregistreerd partner bent, bent u wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen met elkaar. Maar ook als u samenwonend bent en minderjarige kinderen heeft, kan het verplicht zijn om een ouderschapsplan op te stellen.

Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan stelt u indien mogelijk samen op. In een ouderschapsplan dienen in ieder geval afspraken gemaakt te worden over:

• De verdeling van de zorg en opvoeding van uw kinderen
• Hoe u als ouders elkaar van informatie voorziet met betrekking tot de kinderen
• De bijdrage in de kosten van de kinderen : kinderalimentatie

Daarnaast kunt u ook andere afspraken in het ouderschapsplan zetten. Hierbij kunt u denken aan beslissingen omtrent medische zaken en toekomstige schoolkeuzes.
Financiële stabiliteit is zowel voor u, maar zeker ook voor uw kinderen erg belangrijk. Indien u onderling duidelijke afspraken maakt, draagt dit bij aan het welbevinden van uw kinderen.

Hulp bij maken ouderschapsplan

Wij zullen u informeren over de rechten en plichten die u heeft ten opzichte van de kinderen. Ook geven wij informatie over de diverse zorg- en omgangsregelingen
Wij kunnen u helpen deze afspraken duidelijk op papier te zetten, waarbij wij het belang van uw kinderen de hoogste prioriteit geven.
Met behulp van o.a. het “Werkblad Ouderschapsplan” kan het concept van het ouderschapsplan worden opgesteld.

Ouderschapsplan bij scheiden
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

Als financieel specialist leveren wij niet alleen maatwerk op het gebied van hypotheken. Voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij daarom veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van een objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.