Inkomenszekerheid wordt steeds belangrijker

Van 2013 tot en met 2015 wordt de ingangsdatum van de AOW ieder jaar met 1 maand verhoogd. Daarna stijgt de AOW-leeftijd steeds verder om in 2023 uit te komen op 67 jaar. Wat betekent dit voor u?

Het pensioen dat u bij uw werkgever opbouwt, gaat gewoon in op de datum die is afgesproken. Maar voor een volledig pensioen heeft u ook de AOW nodig. Als die later wordt uitgekeerd ontstaat er een gat in uw inkomsten.

AOW-gat dichten

Dat AOW-gat kunt u dichten door langer door te werken. Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan omdat u 65 wordt. Maar misschien wilt u niet doorwerken of bent u al met de VUT of prepensioen. Dan zijn er andere oplossingen. Rutte II heeft een overgangsregeling getroffen voor deze groep. Hieronder valt een doorwerkbonus die u ontvangt over arbeid van uw 61e tot uw 65e. Deze bonus stelt u in staat om toch op uw 65.5e met pensioen te gaan. Lees alle plannen op de site van de Rijksoverheid.

Er zijn ook andere mogelijkheden om de gemiste AOW te compenseren. Door te sparen bijvoorbeeld of door iets te veranderen aan uw ouderdomspensioen.

Een andere aangekondigde maatregel is dat de Vitaliteitsregeling, die fiscaal voordelig sparen had moeten borgen bij het vervallen van de levensloopregeling, niet wordt ingevoerd in 2013.

We denken graag met u mee wat er nog wel mogelijk is om uw oude dag te waarborgen.

Recht op WW

Misschien gaat u nog lang niet met pensioen, maar bent u wel bang uw baan te verliezen. In 2013 blijven uw rechten ongewijzigd. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, heeft u recht op een WW-uitkering voor minimaal 3 en maximaal 38 maanden. De eerste twee maanden krijgt u 75% van het salaris dat u gemiddeld verdiende in het jaar voordat u werkloos werd (tot maximaal €193,09 per dag). Daarna zakt het percentage naar 70%.

Minder ontslagvergoeding

Vanaf 2014 betaalt uw werkgever het eerste halfjaar de WW-uitkering. Hoogte en duur blijven ongewijzigd. Maar de ontslagvergoeding gaat omlaag naar een kwart maandsalaris voor elk jaar dat u in dienst bent geweest. Dat is veel minder dan de huidige ‘gouden handdruk’. Het geld is bovendien bedoeld voor een opleiding of een traject naar ander werk.

U kunt er dus niet uw WW mee aanvullen. Werkloosheid betekent dus vanaf 2014 een flinke inkomensachteruitgang. Er zijn wel manieren om dat risico te beperken. Wij vertellen u daar graag meer over en adviseren u over oplossingen die passen bij uw situatie.

* sommige voorstellen uit het Rutte II akkoord dienen nog te worden goedgekeurd en kunnen nog veranderen.

Inkomenszekerheid wordt steeds belangrijker
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.