Schade door bezoek: wie moet betalen?

Het kan zomaar gebeuren tijdens een gezellig feestje of visite: het bezoek gooit rode wijn over het tapijt en het komt er niet meer uit, iemand struikelt over een snoer en er gaat van alles kapot, of hun hond gooit een dure vaas om. En wat als iemand je helpt met klussen en het gaat mis?

Is schade veroorzaakt door bezoek verzekerd?

Schade veroorzaakt door bezoekers of logés mag u claimen op uw eigen inboedel- of opstalverzekering. Dat hebben verzekeraars onderling afgesproken, om de schade-afhandeling makkelijker voor u te maken. U dient de schade dus in op uw eigen verzekering en geeft bij de omschrijving aan dat het door een bezoeker is veroorzaakt.

Als uw eigen verzekering toch geen (volledige) dekking biedt voor de gelopen schade, vraag dan of uw bezoeker een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Laat hem/haar de schade daar indienen voor vergoeding van de schade aan uw spullen of woning.

Wist u dat bij veel verzekeringen mobieltjes, laptops, tablets en andere elektronica uitgezonderd zijn van dekking?

Schade aan laptop, mobiel, tablet

Is schade tijdens verhuizen en klussen door vrienden ook verzekerd?

Helpt een vriend u bij een kleine verbouwing of uw verhuizing – en gaat daarbij iets stuk aan uw woning of spullen? Ook dan kunt u de schade op uw eigen inboedel- of opstalverzekering claimen. Een goede daad wordt niet bestraft met een hoge rekening!

Is schade door eigen kinderen verzekerd?

Schade die uw kinderen in uw eigen woning of tuin veroorzaken is alleen gedekt onder opstal-/inboedelverzekering als het om ongelukjes gaat én als deze schade normaal ook onder de dekking valt. Dus struikelen en daarbij iets stukmaken is meestal wél gedekt, maar op de muur tekenen of in een driftbui een vaas stukmaken sowieso niet. Daarnaast speelt ook altijd de factor ‘nalatigheid’ mee. Als ouder heeft u een verantwoordelijkheid voor het gedrag van uw kind, als u hierin nalatig bent geweest, kan dit invloed hebben op de uitkering van de verzekering.

In de praktijk bekijken de meeste verzekeringen dit soort schades per geval: de omstandigheden en het goed omschrijven daarvan zijn dus belangrijk bij het indienen van de schade.

Is schade door huisdieren verzekerd?

Huisdieren die voor een middagje met het bezoek meekomen, vallen onder gasten. Net als bij menselijk bezoek kunt u hiervoor dus een schade claimen op uw eigen inboedel- of opstalverzekering.

Huisdieren die te logeren zijn, vallen onder gezinsleden: u heeft de verantwoordelijkheid genomen voor het huisdier en dient toezicht te houden. Er is dus kans dat uw schadeclaim dan wordt afgewezen als deze logé schade veroorzaakt.

Raakt een bezoekend of logerend huisdier zelf gewond? Of richt uw eigen huisdier schade aan bij iemand anders thuis?
Lees ons uitgebreide artikel:

Schade door en aan huisdieren

Aansprakelijkheidsverzekering: lage premie, veel zekerheid

Honderdduizenden huishoudens in Nederland lopen financieel risico omdat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben. In tegenstelling tot de WA verzekering voor automobilisten, is deze verzekering niet verplicht – je moet er dus zelf aan denken om deze te sluiten. Voor gezinsdekking betaalt u slechts enkele euro’s per maand, maar het kan veel ellende schelen.

Denk bijvoorbeeld aan deze ‘simpele’ ongelukjes:

  • U botst met de fiets op een voetganger en deze claimt bij u alle medische kosten én de kosten omdat ze tijdelijk niet kunnen werken.
  • Uw hond vliegt een andere hond (of een mens!) aan, en u moet de medische kosten betalen.
  • Uw kleuter speelt lekker op een driewieler buiten, en knalt vol op een geparkeerde auto die daarbij beschadigd raakt.
  • Uw tiener stoot tijdens het stappen de dure mobiel van een vriend uit zijn handen, of hij stoot die vriend om en die breekt een been.

Het zijn vooral letselschades die tot hoge kosten en financiële schulden leiden, die met een aansprakelijkheidsverzekering eenvoudig te voorkomen waren.

Lancyr aansprakelijkheidsverzekering: Bereken vrijblijvend uw premie

Al klant bij Lancyr? Neem dan contact op met uw adviseur om deze verzekering bij te sluiten in uw A t/m Z Pakket voor extra premie korting!

.

Schade door bezoek: wie moet betalen?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Alison Wester

Alison Wester

088 - 020 4520

Alison Wester is sinds 1997 werkzaam in de financiële
dienstverlening. Ze is haar carrière begonnen bij de Rabobank en vervolgens bij Welten Groep. Na de Welten Groep keerde zij weer terug naar Rabobank. Vanaf juli 2004 is zij werkzaam bij FDC.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.