Trendbreuk! Rente omhoog, dus hypotheekrente vast, spaargeld los!

Hypotheekrente stijgt, belangrijke trendbreuk

De 10 jaars hypotheekrente gaat omhoog, dus vastzetten hypotheekrente voor half december is slim! Onderzoek voor het eind van het jaar of dit voor u nuttig is. 

Vanwege recente ontwikkelingen op de kapitaalmarkt vinden wij het belangrijk u erop te wijzen dat het slim kan zijn snel in actie te komen. De uitleg is een beetje technisch maar wel voor u van belang om te begrijpen waarom juist nu het moment is om in actie te komen.

De hypotheekrente tarieven gaan stijgen. De verhoging van hypotheekrente tarieven is een gevolg van een renteverhoging op de kapitaalmarkt. Zo’n renteverhoging wordt doorgevoerd bij tekenen van economische vooruitgang. Dalende werkloosheid en stijgende inflatie geven de indicatie.

Waarom nu vastzetten hypotheekrente?

Momenteel staat de lange rente (10 tot 30 jaar) nog op een uitzonderlijk laag niveau. Als gevolg van zwakke economische ontwikkeling, lage inflatie en het ECB-obligatieopkoopprogramma is het rendement op staatsobligaties naar een historisch laag niveau gedrukt. In het 3e kwartaal van 2016 heeft het rendement op 10 jaar staatsobligaties zelfs op 0% gestaan.

Hypotheekbanken kijken naar de rendementen op staatsobligaties voor het vaststellen van de hypotheekrente tarieven.

Staatsobligatierente 10 jaar vs. hypotheekrente 10 jaar

vastzetten hypotheekrente

Bron: Financieel Dagblad 14-11-2016

De afgelopen weken is de 10-jaars staatsobligatierente van 0% opgelopen naar 0,4%. Door de oplopende inflatie, de verwachte afbouw van het ECB-opkoopprogramma in 2017 en de ontwikkelingen afgelopen week rondom de verkiezing van Donald Trump als president, loopt het rendement op staatsobligaties omhoog. Dit rendement is voor hypotheekbanken de basis om het percentage van de 10-, 20- en 30-jarige hypotheekrente vast te stellen.

Afgelopen week zagen we voor het eerst in jaren dat meerdere geldverstrekkers de hypotheekrente aan het verhogen zijn. Dit betreft vooral rentetarieven vanaf 8 jaar vast.

Wat betekent dit voor u?

Vastzetten hypotheekrente

Als u een hypotheek heeft, kunt u die oversluiten naar een langere rentevaste periode op het huidige nog lage tarief. Zo kunt u vrij simpel tienduizenden euro’s besparen. Door nu in actie te komen kunt u de komende 10 tot 20 jaar fors besparen op uw maandelijkse hypotheeklasten.

U kunt nu waarschijnlijk nog een flinke besparing op uw hypotheeklasten realiseren, en daarbij weer een tijd vooruit met een zeer lage vervolgrente.

Rekenvoorbeeld:
De tarieven voor 10 jaar vast liggen nu rond de 2%. Daardoor valt in veel gevallen een behoorlijk rentevoordeel te behalen. Stel, u betaalt nu 4,5% over 250.000 euro en u zou switchen naar 2%, dan kunt u de komende 10 jaar bruto € 62.500,- rente besparen. Er kan wel sprake zijn van een (aftrekbare) boeterente. Als u deze snel terug kunt verdienen, is omzetten lonend en verlaagt u uw maandlasten met letterlijk honderden euro’s per maand.

Wij kunnen voor u doorrekenen of het vastzetten van uw hypotheekrente voor u voordelig is of niet. Onderbouwd door een heldere analyse van uw huidige situatie en wensen.

Spaargeld niet vastzetten

Voor het sparen van geld, bijvoorbeeld voor studiekosten kinderen of als buffer voor (on)voorziene uitgaven, kan het juist zinvol zijn om de rente niet voor langere periode vast te leggen (bijvoorbeeld op deposito’s). Immers, een toekomstige rentestijging gaat dan aan uw neus voorbij.

Interesse? Neem dan contact met ons op om uw mogelijkheden op een rij te zetten.

Wilt u zelf alvast een berekening maken op onze website om een idee te krijgen? Bereken dan alvast uw besparing en maak dan een afspraak.

Trendbreuk! Rente omhoog, dus hypotheekrente vast, spaargeld los!
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Ron Schulte Fischedick

088 - 020 4525

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.