Hoe werkt de bonus-malusladder?

Een autoverzekering kent geen vast tarief voor de gehele looptijd. Uw premie hangt af van de verzekeraar en van uw plek op de bonus-malusladder. Deze ladder rekent in schadevrije jaren en ingediende schadeclaims. Hoe werkt dat nu precies? En waar moet u op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Wat is de bonus-malusladder?De bonus-malusladder is een rekenmodel voor premiekortingen. Elke verzekeraar hanteert een eigen ladder. Elke trede op de ladder vertegenwoordigt een bepaalde korting of toeslag op uw verzekeringspremie. De ladder begint meestal bij 25% toeslag en eindigt bij 75 of 80% korting.

Meestal hebben verzekeraars een standaard instaptrede. Afhankelijk van factoren zoals leeftijd, woonplaats, beroep en aantal kilometers per jaar krijgt u extra treden toegekend bij aanvang van uw verzekering. Eventuele opgebouwde schadevrije jaren bij een eerdere verzekeraar tellen ook mee.

Opbouw van schadevrije jaren

Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Voor elk schadevrij jaar stijgt u 1 trede op de bonus-malusladder. Dus hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger u komt op de bonus-malusladder en hoe meer korting u krijgt.

Voor elke schadeclaim die u indient krijgt u aftrek van 3 tot 7 schadevrije jaren. U zakt daardoor waarschijnlijk op de bonus-malusladder en uw premie wordt weer hoger.

Een rekenvoorbeeld:

U bent met 0 schadevrije jaren binnengekomen bij Verzekeraar X op trede 6. Na 4 jaar rijden bent u opgeklommen naar trede 10. In dat jaar rijdt u schade en claimt deze bij uw verzekeraar. Als gevolg hiervan valt u terug naar trede 5 en uw premie stijgt aanzienlijk. Ook krijgt u aftrek van een aantal schadevrije jaren (verschillend per geval). Als u nog niet zo lang (schadevrij) rijdt, komt u nu mogelijk op een negatief aantal schadevrije jaren!

Wees gewaarschuwd: Als u meermaals schade rijdt, krijgt u dus een hogere premie dan waarmee u de autoverzekering afsloot! En als u in de min staat met uw schadevrije jaren wordt overstappen van autoverzekering lastig. Niet elke verzekeraar zal u accepteren.

Welke schades tellen mee op de bonus-malusladder?

In principe telt elke schade die wordt toegekend en uitgekeerd mee op uw bonus-maluskorting. Behalve:

  • als de verzekeraar uw schade kan verhalen op een derde partij.
  • als u de schade voor eigen rekening neemt.
  • als de schade onder beperkt-casco valt (o.a. diefstal, inbraak, ruitbreuk, storm) – bij de meeste verzekeraars.
  • als u een no-claimbeschermer heeft.

Een no-claimbeschermer is een aanvullende dekking op uw verzekering. Hiermee beschermt u uw premiekorting bij schade, zodat u niet wordt geconfronteerd met een veel hogere premie als u een schade heeft gehad. In ruil voor een extra percentage op uw premie, valt u bij schade niet dus terug op de bonus-malusladder en behoudt uw korting. Wel kan het zo zijn dat u het jaar daarop, of zelfs meerdere jaren, niet verder stijgt op de bonus-malusladder. Dat verschilt per verzekeraar, dus let goed op bij het afsluiten van uw verzekering. Veel verzekeraars bieden deze no-claimbeschermer niet meer.

Heeft u nog geen autoverzekering bij ons en wilt u hier graag nog gebruik van maken? Bereken dan uw premie, kies voor de no-claimbeschermer en sluit direct uw nieuwe autoverzekering af!

Let op: de schade telt evengoed wel mee op uw schadevrije jaren! Uw schade wordt in een landelijk centraal systeem geregistreerd en afgetrokken van uw schadevrije jaren. Als u zou overstappen van verzekeraar, moet u deze dus meerekenen.

Tip: Meenemen schadevrije jaren

Als u een autoverzekering opzegt (royeert), moet u binnen 12 maanden een nieuwe verzekering afsluiten om uw schadevrije jaren te behouden. Als u tijdelijk geen auto heeft, zeg uw autoverzekering dan niet op, maar schort deze tijdelijk op. Op die manier kunt u uw schadevrije jaren 3 jaar behouden. Als u weer een auto koopt, reactiveert u uw verzekering. Wilt u op dit moment overstappen van autoverzekering? Reactiveer dan eerst uw huidige autoverzekering en zeg hem daarna op. Anders verliest u de schadevrije jaren alsnog aan de 12 maanden regel!

Tweede auto kopen of verkopen

Schadevrije jaren tellen één keer per auto. U kunt dus niet twee auto’s hebben en bij allebei uw schadevrije jaren tellen, of de jaren van u en uw partner optellen voor uw gezinsauto. Bij aankoop van een tweede auto kunt u bij sommige verzekeraars wel instappen op dezelfde trede van de bonus-malusladder, en dus profiteren van dezelfde korting.

Als u teruggaat van twee auto’s in het gezin naar één auto, kunt u de schadevrije jaren van de auto die u weg doet over laten zetten naar de auto die u behoudt.Zo stijgt u ineens op de ladder en in uw korting!

Hoe werkt de bonus-malusladder?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.