Meer loon dankzij loonheffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. Wanneer u een baan in loondienst heeft, houdt uw werkgever via uw loonstrook rekening met de loonheffingskortingen. Dit is een verzamelnaam voor diverse kortingen. U hoeft minder loonheffing te betalen, waardoor u netto maandelijks meer overhoudt. Laten we vijf belangrijke loonheffingskortingen, veranderingen en aandachtspunten eens bekijken.

1. Algemene heffingskorting

Het eerste deel van de loonheffingskortingen bestaat uit de algemene heffingskorting. U heeft als belastingplichtige altijd recht op de algemene heffingskorting. Als u een partner heeft, geldt dit ook voor hem of haar. Als één van u beiden geen of weinig inkomsten heeft en dus de eigen heffingskorting niet (helemaal) gebruikt, kunt u onder voorwaarden (een deel van) het bedrag rechtstreeks uitbetaald krijgen door de Belastingdienst. Voorwaarde voor deze uitbetaling is dat een van u beiden voldoende inkomen heeft en hierover voldoende belasting betaalt.

Vanaf 2009 is begonnen met de afbouw van deze subsidie. De uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minst verdienende partner wordt in 15 jaar tijd met 6,67% per jaar afgebouwd. Dit betekent dat er in 2013 hooguit 1.334 euro (66,67%) van de algemene heffingskorting wordt uitbetaald aan de minst verdienende partner.

Gelukkig zijn ook nu weer uitzonderingen door de wetgever gecreëerd:

  • als de minst verdienende partner geboren is voor 1 januari 1963 ontvangt hij/zij nog volledige heffingskorting.
  • als deze partner tussen 1 januari 1963 en 1972 geboren is, of als er in het huishouden kinderen van 5 jaar of jonger aanwezig zijn, ontvangt hij/zij in 2013 ten hoogste 1.467 euro (73,33%) van de algemene heffingskorting.

2. Arbeidskorting

Deel twee van de loonheffingskortingen bestaat uit de arbeidskorting. U heeft recht op de arbeidskorting wanneer u één van de volgende inkomsten heeft: loon, winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. Die inkomsten moeten uit uw huidige werkzaamheden (tegenwoordige arbeid) worden ontvangen.Zie voor de nieuwe maximumbedragen van de arbeidskorting voor 2013 de tabel verderop in dit artikel. De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van het gezamenlijk bedrag van de hiervoor bedoelde inkomsten uit huidige werkzaamheden (het arbeidsinkomen) en het maximum van de arbeidskorting.

3. Werkbonus

Het derde deel van de loonheffingskortingen bestaat uit de werkbonus. Om voor deze korting in aanmerking te komen bent u aan het begin van het kalenderjaar ouder dan 60 jaar, maar jonger dan 64 jaar.U heeft recht op de werkbonus wanneer u één van de volgende inkomsten heeft: loon, winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden (arbeidsinkomen).Het maximum van de werkbonus bedraagt 1.100 euro en wordt bereikt bij een inkomen vanaf 100% van het wettelijk minimumloon (1.469,40 euro bruto per maand) en loopt door tot 120% van het wettelijk minimumloon. Boven 120% van het wettelijk minimumloon wordt de werkbonus lineair afgebouwd tot nul bij 175% van het wettelijk minimumloon.

4. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Deel vier van de loonheffingskortingen bestaat uit de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting geldt voor de minst verdienende partner en alleenstaande ouders die de zorg hebben voor kinderen onder de 12 jaar. Het basisbedrag van deze heffingskorting is 1.024 euro indien met werken een arbeidsinkomen van minimaal 4.814 euro wordt verdiend of indien er recht bestaat op de zelfstandigenaftrek. Voor elke euro die meer wordt verdiend dan 4.814 euro loopt de inkomensafhankelijke combinatiekorting met 4% op tot maximaal 2.133 euro. Dit maximale bedrag wordt bereikt bij een arbeidsinkomen van 32.539 euro.

5. Alleenstaande ouderkorting

Het vijfde deel van de loonheffingskortingen bestaat uit de alleenstaande ouderkorting. U heeft recht op deze korting wanneer u dit jaar meer dan zes maanden:

  • geen partner hebt;
  • een huishouding voert met minimaal één kind dat op 1 januari 2013 de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt;
  • u deze huishouding voert met een kind dat u in belangrijke mate onderhoudt en die op hetzelfde woonadres ingeschreven staat.

De hoogte van de alleenstaande ouderkorting bedraagt 947 euro. Dit bedrag wordt vermeerderd met 4,3% van het arbeidsinkomen, maar maximaal met 1.319 euro indien het kind bij de aanvang van het kalenderjaar jonger is dan 16 jaar.Het arbeidsinkomen is het gezamenlijke bedrag aan loon, resultaat uit overige werkzaamheden en/of winst uit onderneming.

Overzicht loonheffingskortingen

Jonger dan AOW-leeftijd Ouder dan AOW-leeftijd
Algemene heffingskorting € 2.001 € 1.034
Maximale arbeidskorting lagere inkomens € 1.723 € 890
Maximale arbeidskorting hogere inkomens € 550 € 284
Inkomensafhankelijke combinatiekorting € 2.133 € 1.101
Alleenstaande ouderkorting € 947 € 489

Aandachtspunten

Werkt u tegelijkertijd bij meer dan 1 werkgever? Of heeft u een uitkering en tegelijkertijd een baan? Vraag dan bij één werkgever de loonheffingskorting aan. Als u bij iedere werkgever loonheffingskorting aanvraagt, krijgt u namelijk te veel korting op uw belasting. U moet dan waarschijnlijk achteraf belasting betalen. Werkt u in 1 jaar bij meerdere werkgevers na elkaar? Dan kunt u bij iedere werkgever de loonheffingskorting aanvragen.Wilt u meer weten over de loonheffingskorting? Onze financieel adviseurs helpen u graag.

Meer loon dankzij loonheffingskortingen
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.