Stel: u raakt uw baan kwijt. Waar heeft u dan precies recht op?

Sociaal akkoord: WW-uitkering versobert vanaf 2016
In het Regeerakkoord staat een flinke versobering van de WW-uitkering en WW-duur beschreven. De  economische crisis en werkloosheidscijfers die op een recordhoogte van 8% staan, vroegen echter om een verzachting een aantal maatregelen. Deze nieuwe afspraken zijn vastgelegd in het Sociaal Akkoord.

Het Sociaal Akkoord heeft met name de WW-versobering uitgesteld, niet afgesteld!

Wat verandert er precies?
De uitkeringsduur van de WW-uitkering wordt nog steeds verkort van 38 naar 24 maanden. De invoering van deze maatregel zou al in 2014 plaatsvinden, en is met het Sociaal Akkoord verschoven naar een gefaseerde invoering vanaf 2016 tot 2019. Wel is er de mogelijkheid voor werkgevers en werknemers om via de CAO aanvullende afspraken te maken.

De verlaging van de WW-uitkering is ook overeind gebleven uit het Regeerakkoord. Vanaf het tweede jaar daalt de WW-uitkering tot slechts 70% van het minimumloon. Voor een werknemer van 23 jaar of ouder is het bruto minimumloon bij een volledig dienstverband per 1 januari 2013 € 1.469,40. 70% daarvan bedraagt dus €  1.028,58 bruto per maand!

Hieronder ziet u dit schematisch weergegeven.

 

Huidige situatie vanaf 2019
Hoe lang recht op WW-uitkering? Maximaal 38 maanden Maximaal 24 maanden
Hoe hoog is de WW-uitkering? Eerste 2 maanden 75% van het maximum dagloon, daarna 70%. Het eerste jaar gebaseerd op laatstverdiende loon: eerste 2 maanden 75%, daarna 70%. Het tweede jaar 70% van het wettelijk minimumloon.
Hoeveel WW-rechten bouwt u op? Een maand per gewerkt jaar In de eerste 10 werkjaren 1 maand per gewerkt jaar, na 10 jaar een halve maand per gewerkt jaar.
Stel: u raakt uw baan kwijt. Waar heeft u dan precies recht op?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.