Stel uw hypotheekaflossing veilig voor 1 april

Heeft u een eigen woning? Bouwt u daarbij kapitaal op door middel van een bankspaarregeleing,kapitaal- of beleggingsverzekering om uw hypotheekschuld af te lossen? Dan is het zeer belangrijk dat u nu nakijkt of deze verzekeringen in belasting-box 1 of box 3 zijn ondergebracht.

Let op: officiële deadline voor omzetting is 1 april 2013, maar diverse geldverstrekkers hebben al aangegeven dat zij aanvragen na half februari niet meer tijdig kunnen verwerken!

Waarom moet u de verzekering overzetten?

 

Fiscaal voordeel vervalt in box 3

Als uw spaarregeling of -verzekering is ondergebracht in box 3 en daar ook wordt belast, gaat u vermogensheffing betalen wanneer uw totale box 3 vermogen boven de € 21.139,- (per persoon) uitkomt. U betaalt elk jaar 1,2% belasting over het meerdere, uw nadeel loopt dus steeds verder op! En bij verhuizing kunt u de verzekering mogelijk niet oversluiten. Wel bent u vrij om de spaarsom aan iets anders dan de woning te besteden wanneer deze vrijkomt.

Als uw spaarrekening of -verzekering in box 1 valt, kunt u belastingvrij verder sparen voor de aflossing van uw woning. De fiscale vrijstelling bedraagt € 157.000,- (bij een looptijd van mininmaal 20 jaar, jaarlijkse betaling). U mag de spaarsom echter niet voor andere doelen dan de aflossing van uw hypotheek gebruiken!

Het overzetten van uw tegoeden van box 3 naar box 1, is na 1 april 2013 niet meer toegestaan. Dat is waarom u dit NU moet nakijken.

 

Wanneer is dit op u van toepassing?

Pak uw polisblad of jaaropgave er even bij. Staat hierop ‘eigen woning clausule’, BEW of KEW bij de clausules? In dat geval valt uw verzekering al in box 1. U hoeft niets te doen.

Staat deze clausule er niet op? Kijk dan naar de ingangsdatum.

Is de polis ingegaan voor 14-9-1999 en is er géén sprake van een eigen woning clausule? Dan valt de uitkering in box 3, maar is uitkering vrij gesteld. U hoeft niets te doen.

Is uw polis ingegaan na 14-9-1999 en zonder eigen woning clausule? Neem contact op met uw adviseur om te kijken of u deze polis beter kunt wijzigen.

Dit geldt met name als u de polis wilt gebruiken om later uw hypotheek af te lossen. Dus niet als u deze gebruikt voor bijvoorbeeld de studie van de kinderen of als pensioenaanvulling.

 

U heeft tot 1 april de tijd om uw verzekering over te zetten

Als u uw kapitaalopbouw niet overzet naar box 1, is er kans dat u zichzelf financieel ernstig in de vingers snijdt. Tot 1 april 2013 kunnen we ervoor zorgen dat u voor de aflossing van de hypotheek belastingvrij verder kunt sparen. Om dat voor die datum te realiseren is nu actie nodig. Wilt u hier hulp bij of weet u niet zeker of dit op u van toepassing is? Neem zo snel mogelijk contact met ons op en we zoeken het voor u uit.

Let op: niet in alle gevallen is omzetting naar box 1 in uw voordeel. Wilt u hulp bij het uitzoeken of omzetten voor u voordelig is? Neem zo snel mogelijk contact met ons op en we zoeken het voor u uit. Voor 1 april moet uw aanvraag aan de verzekeraar zijn doorgegeven.

Stel uw hypotheekaflossing veilig voor 1 april
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.