Hypotheek aanvragen tijdens coronacrisis. Wat is veranderd?

Videobellen met uw hypotheekadviseur

In bijna alle sectoren zijn de gevolgen inmiddels merkbaar na de uitbraak van het coronavirus. Hele sectoren liggen stil, terwijl andere wel door kunnen, maar dan aangepast. Dat laatste is het geval met de financiële sector. Fysieke afspraken voor hypotheekadvies zijn vervangen door telefonisch afspraken en videobellen. Maar er zijn nu ook andere aandachtspunten. Stel u wilt een hypotheek aanvragen tijdens deze coronacrisis, hoe gaat dat dan in zijn werk?

Hoe bestendig is uw inkomen?

Als u een hypotheek aanvraagt, wordt er gevraagd naar uw inkomen. En in deze tijden van coronacrisis wordt vooral de vraag gesteld: “Hoe vast en bestendig is uw inkomen?”

Wat zijn de voorwaarden om een hypotheek te krijgen?

Werkgeversverklaring

Vast dienstverband
U werkt in een sector die niet getroffen is door de Crisis? En u krijgt van uw werkgever een Werkgeversverklaring? Dan is het geen probleem om een hypotheek aan te vragen. U kunt een woning kopen of uw hypotheek oversluiten voor een lagere rente.

Tijdelijk dienstverband
Heeft een tijdelijke dienstverband en geeft uw werkgever u een werkgeversverklaring met intentieverklaring? Wij vragen u een actuele werkgeversverklaring op te vragen (maximaal een maand oud). Met deze recente verklaring is het aanvragen van de hypotheek geen probleem. Een werkgeversverklaring van vóór de crisis is niet bruikbaar.

Kan ik een hypotheek aanvragen als ik arbeidstijdverkorting heb?

Door de coronacrisis hebben veel werkgevers arbeidstijdverkorting aangevraagd voor hun werknemers. Als dat in uw geval ook is gebeurd, dan kan uw oude inkomen nog steeds (geheel of gedeeltelijk) gebruikt worden voor het aanvragen van een hypotheek.

Er mag 100% van uw oude inkomen worden meegenomen, als het inkomen ook daadwerkelijk wordt aangevuld tot 100%. Indien uw werkgever niet aanvult en het inkomen is 90% van uw oorspronkelijke inkomen, dan wordt voor het bepalen van de maximale hypotheek ook met dat 90% bedrag gerekend.

Flexibel inkomen en hypotheek

Valt u met uw inkomen buiten bovenstaande voorbeelden of heeft u een tijdelijke dienstverband? Dan zijn er mogelijkheden om uw inkomen vast te stellen op basis van een flexibel-inkomensberekening.

Hierdoor kan uw inkomen voor de hypotheek lager worden vastgesteld, maar u kunt in elk geval wel een hypotheek afsluiten.

Wilt u meer informatie, of wilt u weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen, maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Ze staan u graag te woord.

Afspraak makenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Hypotheekaanvraag voor ondernemers tijdens coronacrisis

Bent u een ondernemer en wilt u een hypotheek? Dan krijgt u, naast de normale procedure, nog een aantal aanvullende vragen over het effect van de coronacrisis op uw bedrijf.

Allereerst wordt uw inkomen vastgesteld door het gemiddelde te nemen van de laatste 3 jaar. Daarnaast wordt de solvabiliteit en liquiditeit van uw onderneming vastgesteld en beoordeeld.

Prognose 2021

Sinds de Coronacrisis wordt u gevraagd naar uw prognose van dit jaar. Ook worden u onderstaande vragen gesteld. De antwoorden kunnen reden zijn om de hypotheekaanvraag af te wijzen.

Extra vragen over coronacrisis bij hypotheekaanvraag

De volgende vragen worden u als ondernemer en werknemer gevraagd:

  1. Op welke wijze wordt u of uw bedrijf getroffen door de Coronacrisis?
  2. Hoe gaat het bedrijf waar u voor werkt/uw bedrijf hier mee om?
  3. Hoe zal dat financieel uitpakken voor u?
  4. Is er overheidssteun aangevraagd door u of uw werkgever en wat is de inhoud en status hiervan?
  5. Heeft u nog reserves om (verdere) tegenslagen op te vangen?

Deze vragen beantwoorden wij samen met u. Het is belangrijk deze vragen goed te beantwoorden. De antwoorden kunnen een reden zijn dat u geen hypothecaire lening krijgt.

Wacht niet af, onderneem nu actie

Niemand kan in de toekomst kijken, maar als de situatie verslechtert, kunt u misschien geen hypotheek meer afsluiten. Goede reden om nu in actie te komen.

Stijgende rente

De rente stijgt wekelijks met 0,1%. Hoe langer u wacht met de aankoop van een nieuwe woning, hoe hoger de maandlast van de nieuwe hypotheek. Ditzelfde geldt uiteraard ook als u de hypotheek oversluit naar een andere bank voor een lagere rente.

Afspraak makenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Heeft u betalingsproblemen door de coronacrisis?

Heeft u al een hypotheek en komt u vanwege de coronacrisis in betalingsproblemen? De meeste banken hebben speciale steunmaatregelen. Bij de meeste banken kunt u tijdelijk (bijvoorbeeld 3 maanden) geen rente en aflossing betalen. Let op! ná deze 3 maanden betaalt u de niet betaalde rente en aflossing terug (vaak over een langere periode).

De volledige lijst met banken en steunmaatregelen vindt u hier

Meer informatie over financiële problemen tijdens de coronacrisis vindt u hier.

Vooral in deze tijd is het belangrijk u goed te adviseren. Wij kennen de regels en de mogelijkheden. Wij staan u graag te woord.

Hypotheek aanvragen tijdens coronacrisis. Wat is veranderd?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.