Financiële problemen vanwege de coronacrisis? Bespaartips

Recessie door coronavirus

Dat Nederland door de coronacrisis dit jaar in een recessie belandt, is zo goed als zeker. De diepte van de aankomende recessie,  hangt af van de duur van de corona pandemie. Ook als u nu nog geen financiële gevolgen ondervindt van de coronacrisis, kan iedereen de gevolgen gaan voelen als een er een recessie komt.

Voorkomen is beter dan genezen

Financiële problemen pas te lijf gaan als het water al aan de lippen staat, is meestal niet zo’n goed idee. Wij adviseren u daarom nu al na te denken en maatregelen te treffen om een financiële crisis in uw huishouding op te vangen.

Financieel inzicht is belangrijk in tijden van crisis

De belangrijk is om eerst te bepalen hoe u er financieel voorstaat. Stel uzelf de volgende vragen:

Financiële vragen in tijden van coronacrisis

  1. Wat zijn uw inkomsten en zijn deze bestendig?
  2. Hoe hoog zijn uw maandlasten ?
  3. Hoeveel spaargeld heeft u?
  4. Hoelang kunt u uw inkomen aanvullen met het spaargeld?
  5. Hoe kunt u geld besparen?

We kunnen ons voorstellen dat u niet direct op al deze vragen een concreet antwoord heeft. Er bestaan een aantal handige tools die u op weg kunnen helpen. Op de website van het NIBUD staan handige tools (zoals het Persoonlijk Budgetadvies). Onze adviseurs helpen u graag mocht u er niet uitkomen.

Bespaartips voor lagere maandlasten

Als uw financiële situatie niet goed of onzeker is vanwege de coronacrisis, kunt u de volgende maatregelen nemen:

Hypotheek aflossen of niet?

Als u een inkomensterugval verwacht adviseren wij u niet uw spaargeld te gebruiken om uw hypotheeklasten te verlagen. U kunt het spaargeld dan beter gebruiken om uw inkomensterugval op te vangen.

Het voordeel van het inlossen van de hypotheek is minimaal. Als u bijvoorbeeld € 10.000 aflost, daalt de hypotheeklast met enkele tientjes per maand. En als uw spaargeld eenmaal is gebruikt voor aflossing, heeft u het niet zomaar meer beschikbaar.

SEW aflossen

Wij adviseren u wel een gekoppeld product af te lossen op de hypotheek. Hierbij lost u bij voorbeeld een spaarrekening (SEW) af op de schuld. Dit levert op 2 manieren een maandelijks voordeel op: geen inleg meer, en minder hypotheekrente.

Hypotheek oversluiten voor lagere rente?

Indien u dit niet heeft laten onderzoeken, laat dit zo snel mogelijk doen!
U vraagt alvast de boete bij voortijdig afkopen van de huidige rentevasteperiode op bij uw huidige geldverstrekker (dit is vrijblijvend). Wij adviseren u of het wel of niet verstandig is om over te sluiten naar een andere geldverstrekker.

Lees ook ons artikel Coronavirus en uw hypotheek 

Heeft u een DSB Hypotheek? Dan is net bekend geworden, dat u altijd boetevrij kunt oversluiten.

Uitstel van aflossing en hypotheekrente aanvragen

Indien u in de financiële problemen dreigt te komen, neem dan gelijk contact op met uw geldverstrekker. U kunt een verzoek indienen om minder of geen rente en/of aflossing te betalen. Deze maatregel gaat gelijk in.

Overzicht mogelijkheden per bank

Let wel op,want dit heeft mogelijk fiscale gevolgen !

Geen hypotheekrente = geen fiscale aftrek
Indien u geen rente betaalt, heeft u ook geen recht op fiscale aftrek en zou u dus uw voorlopige teruggaaf moeten stopzetten of verlagen.

Geen aflossing = geen fiscale aftrek
Indien u een aflossingsverplichtingseis heeft in verband met de renteaftrek, dan vervalt uw renteaftrek als u niet aflost. Gelukkig zijn er volgens de Wet IB 2001 wel mogelijkheden om dit te herstellen:

  1. U kunt voor het einde van dit jaar uw aflossingsverplichting inlopen (voor 31 december 2020)
  2. Als u dit jaar niet kunt inlopen, kunt u met vermelding in uw dossier van een “incident” in het volgende jaar uw aflossingsverplichting inlopen.
  3. Indien beide mogelijkheden niet kunnen worden benut, maakt u met uw geldverstrekker afspraken over een nieuw aflossingsschema.

Aanpassen voorlopige aanslag door ZZP’ers

Als u ondernemer bent, betaalt u de inkomstenbelasting gedurende het jaar. Als u dit jaar een lagere winst verwacht, kunt u de voorlopige aanslag naar beneden bijstellen. Dit moet binnen 4 weken worden uitgevoerd door de belastingdienst.

Lijfrenteverzekeringspremies stopzetten?

Een andere mogelijkheid om uw maanlasten te verlagen, is door de inleg van uw lijfrenteproduct (verzekering of spaarrekening) stop te zetten. U kunt weer gaan inleggen, wanneer het u uitkomt. Als u een lijfrenteverzekering heeft en u gaat tijdelijk stoppen met inleggen, informeer u dan goed wat er gebeurt met de dekking bij overlijden.

Als u ondernemer bent en uw winst gaat dit jaar lager uitvallen, kan het zijn dat u minder fiscale ruimte heeft om lijfrentepremies in te leggen.

Maak een belafspraak voor financieel advies

 

Keer terug naar het Dossier : coronavirus en geldzaken
Financiële problemen vanwege de coronacrisis? Bespaartips
Aantal stemmen: 1 Gemiddelde score: 5

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

Als financieel specialist leveren wij niet alleen maatwerk op het gebied van hypotheken. Voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij daarom veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van een objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.