Coronavirus en uw hypotheek

Is uw hypotheek nog betaalbaar? En wat als dat niet zo is? Banken werken aan een pauze voor aflossing van leningen en hypotheken. Dit is bedoeld om bedrijven en particulieren zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te loodsen komen.

Zie ook:

Banken in de bres tegen coronavirus-gevolgen

Naast de overheid zelf nemen banken nu ook maatregelen. Zo bieden verschillende banken al aan dat hypotheekklanten met betalingsproblemen tijdelijk geen aflossing hoeven te betalen.

Vooral bedrijven kampen met problemen maar ook de kleinere ondernemer, zoals de ZZP’er wordt hard geraakt. Overheid en toezichthouders bieden al steunmaatregelen en nu is het ook de beurt aan de banken. In het buitenland zijn al voorbeelden te noemen waar tijdelijk geen rente en aflossing betaald hoeft te worden. In Nederland zien we nu ook dat steeds meer banken hulp bieden om zoveel mogelijk klanten goed door de coronacrisis heen te loodsen.

Half jaar uitstel van aflossing op leningen voor MKB

Zo presenteerden banken op 19 maart j.l. een ongekende maatregel om het MKB door de coronacrisis te loodsen. Kleine ondernemingen die in de kern gezond zijn, krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen.

ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos zeggen deze maatregelen door te voeren. Hiermee onderkent de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de financiële nood voor deze bedrijven. Zakelijke klanten in alle sectoren met een lening tot 2,5 miljoen komen hiervoor in aanmerking.

Hulpmaatregelen voor ZZP’ers en consument

Hoewel voornamelijk bedrijven en ZZP’ers nu onder druk staan wil de bank daarnaast ook de consument helpen om zo veel mogelijk betaalproblemen te voorkomen. Dit resulteert in de eerste onderstaande maatregelingen, uiteengezet per maatschappij:

ABN AMRO
– Mogelijk om een verzoek in te dienen om rente en aflossing voor 3 maanden op te schorten.

Florius
– Mogelijk om een verzoek in te dienen om rente en aflossing voor 3 maanden op te schorten.

Moneyou
– Mogelijk om een verzoek in te dienen om rente en aflossing voor 3 maanden op te schorten.

De Volksbank (SNS, De Regiobank, BLG wonen en ASN)
– Mogelijk om een verzoek in te dienen om rente en aflossing voor 3 maanden op te schorten.

MUNT
– Mogelijk om een verzoek in te dienen om rente en aflossing voor 3 maanden op te schorten.

ING
– Maatwerkoplossing per dossier.

 Klik hier voor de volledige lijst

Naast de hulpmaatregelen bij betalingsproblemen bieden banken ook steeds meer flexibiliteit als het gaat om u als klant ook op afstand goed te kunnen helpen. Zo bieden steeds meer banken de mogelijkheid tot digitaal ondertekenen en het digitaal aanleveren van documenten.

Ook bij FDC zijn wij volledig ingericht om u te helpen en te adviseren. Voor contact met onze adviseurs kunt u een afspraak maken voor advies op afstand via de knop onderaan de pagina.

Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrente?

Volgens verschillende deskundigen is het nog te vroeg om te zeggen wat de hypotheekrente in deze coronacrisis gaat doen. Toch lijkt een lichte stijging aannemelijk en zijn de eerste renteverhogingen aangekondigd.

De grote hypotheekverstrekkers zoals Rabobank of ABN Amro laten hun percentages nog ongemoeid en bieden klanten die in acute financiële problemen komen, tijdelijk uitstel van aflossing.

Toch zijn er partijen die voorzichtig de eerste renteverhogingen al doorvoeren. Holland Woont, Tulp en Venn doen dat met een kleine 0,04 tot 0,05 procentpunt maar Hypotrust, een van de 10 grootste verstrekkers verhoogt met maar liefst 0,3 procent. En ook MUNT hypotheken kondigt een verhoging aan.

Het is dus een goed moment om samen met een adviseur naar uw hypotheek te kijken om deze nog zo goed mogelijk in te richten. Graag helpen wij u verder.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Dat uw hypotheek oversluiten gunstig is, geldt nu dus meer dan ooit. U betaalt misschien wel een boete voor het oversluiten, maar die verdient u in enkele jaren terug door de lagere maandlasten.

Doe de oversluit check :

  1. Vraag de boete voor het afkopen van uw rentevasteperiode op, bij uw huidige hypotheekverstrekker.
  2. Zoek het meest recente hypotheekoverzicht erbij, met daarop vermeld de maandlast.
  3. Check de waarde van uw woning. Door middel van de WOZ bijvoorbeeld.
  4. Verzamel de meest recente salarisstrook van u (en uw partner).
  5. Bel de adviseurs van FDC. En zij controleren of de maandlast lager kan.

Verbouwen / energiebesparingsmaatregelen nemen

Omdat geld lenen niet eerder zo goedkoop was, kan dit ook het ideale moment voor u zijn om een verbouwdepot via de hypotheek aan te vragen. Voor een gewone verbouwing, of om energie besparende maatregelen uit te voeren! Voor de energiebesparende maatregelen hebben de meeste banken gunstige tarieven en kunt u meer lenen dan een gewone verbouwing.

Wilt u een afspraak met een financieel adviseur over uw hypotheek of verbouwing? Dan voeren we deze graag via de telefoon of videobellen met skype.

Coronavirus en uw hypotheek
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.