De hypotheekrente stijgt hard – effecten voor woningzoekenden

De hypotheekrente stijgt hard. Zo was de 20-jaarsrente van de ING Bank op 16 september nog 1,71%  en nu staat hij op 4,13% (7 mei). Bij MUNT Hypotheken gaat het net zo: van 1,71% naar 3,64%. En zo zijn bijna alle hypotheekrentes in korte tijd verdubbeld.

(Bent u woningeigenaar? Zie hier welk effect dit heeft op uw huidige hypotheek)

Wat betekent dit voor woningzoekers?

Welk effect heeft de rentestijging op de maximale hypotheek die u kunt lenen?

Hoe hoger de hypotheekrente (toetsrente), hoe minder u kunt lenen. Een stel met twee keer een modaal inkomen* kan nu ongeveer € 25.000 minder lenen ten opzichte van eind 2021. Dat is 6,5% minder.

* Het modaal inkomen is het salaris dat het meest voorkomt in Nederland en staat voor 2022 op 38.000 euro.

Bereken hoeveel u maximaal kunt lenen

Welk effect heeft de rentestijging op de hypotheeklasten?

Een geheel annuïtaire lening van € 380.000 kostte u eind 2021 ongeveer € 1.350 bruto per maand. Probeer dezelfde hypotheek nu af te sluiten, dan kost het u € 1.736 per maand. De hypotheeklast is dus gestegen met 28%.

Bij de aankoop van een woning moet je (vaak) ook je energiecontract aanpassen. Tezamen met de gestegen energiekosten vallen de maandelijkse woonlasten daardoor flink hoger uit wanneer u nu een hypotheek afsluit.

Wie nu een woning zoekt, moet dus niet alleen herrekenen wat hij kan lenen, maar ook goed kijken naar welke maandlasten hij kan/wil dragen!

Laat ons met u meedenken, kom op adviesgesprek

Welk effect heeft de rentestijging op de huizenprijzen en de woningmarkt?

Sinds april 2022 stijgen de huizenprijzen iets minder hard. Maar ze stijgen nog steeds door. Verkopers wachten liever wat langer op de juiste koper, dan dat ze hun prijs laten zakken. Dat is ongunstig voor wie nu een huis wil kopen en de hypotheek nog moet sluiten.

De kopers worden gelukkig wel wakker voor bovengenoemde risico’s. Ze vragen zich af of ze nog wel hetzelfde huis kunnen kopen, omdat ze minder kunnen lenen en hogere maandlasten hebben. Dat leidt ertoe dat er momenteel weinig huizen aangeboden & verkocht worden.

Welk effect heeft de hoge rente op starters vs doorstromers?

Natuurlijk is een hypotheek van € 500.000 voor starters en voor doorstromers even duur. Maar de áánkoop van een woning van € 500.000 is dit niet. Starters worden bij een hogere hypotheeklening relatief nóg zwaarder getroffen door de hogere hypotheekrente. Ze hebben geen startkapitaal, zoals doorstromers wel hebben, tenzij er ouders kunnen helpen.

 

zie ook: wat betekent dit voor woningeigenaren?

De hypotheekrente stijgt hard – effecten voor woningzoekenden
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.