Hoe gezond is de Nederlandse economie?

Na Prinsjesdag, op 21 september jongstleden, is het tijd om de temperatuur te meten van de economie: blakende gezondheid of toch nog (Corona) koorts?

Het Centraal Plan Bureau heeft zijn voorspelling voor 2022, genaamd de Macro Economische Verkenning (MEV) uitgebracht (hier te lezen). Deze wordt door de Nederlandse regering gebruikt om o.a. de begroting te maken voor het komende jaar. Deze begroting is op Prinsjesdag 2021 gepresenteerd en aangevuld door de Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen. Wij wagen ons (net als vorig jaar) graag aan een economisch weerbericht of eigenlijk: hoe gezond is de economie van Nederland nu?

Dit was ons economisch weerbericht van 2020:

Positieve gezondheidscheck voor de economie

bron: MEV eerste pagina

Hoe is het ’t in 2020 gegaan, een jaar dat Corona het nieuws domineerde en ons allemaal in de greep had? Tijd voor een ‘gezondheidscheck’ voor de Nederlandse economie. Hoewel ik geen arts ben, vergelijk ik de economie soms ook met een patiënt. Hoe stel je de gezondheid van een patiënt vast? Tijdens een EHBO-cursus leerde ik omgaan met iemand die onwel is: is iemand aanspreekbaar, haalt de persoon adem, is er een hartslag?

Voor de economie van Nederland heb ik zo ook een aantal ‘indicatoren’ om uitspraken te doen over de gezondheid van de economie. Bijvoorbeeld – ik sluit aan bij het CPB – de ontwikkeling van het BBP, de werkloosheid van de beroepsbevolking en het begrotingssaldo. Allemaal staan die indicatoren er positief voor richting het nieuwe jaar.

Groei en ontwikkeling

Hoe staat het met de ontwikkeling van het gezamenlijk Nederlands inkomen (BBP)? In 2020 is het, niet verrassend met alles wat gebeurd is, gedaald met 3,8%. In ‘Begroten in onzekere tijden’ voorspelden we deze daling en een V-vormig herstel van de economie: een flinke dip, en dan weer de goeie kant op. Zoals een pasgeboren baby eerst daalt in gewicht en dan goed gaat groeien.

We zijn negen maanden verder in 2021 en is er een flinke groei van 3,9% van het BBP te zien (deels gerealiseerd, deels nog een voorspelling natuurlijk). Het gaat goed met de economie dus! Het V-vormig herstel heeft werkelijk plaatsgevonden en we zijn de coronacrisis (nou ja, we zijn er bijna…) al flink gepasseerd in economisch opzicht.

Voedingsbalans van de Miljoenennota

Net als bij een gezond voedingspatroon, moeten inkomsten en uitgaven met elkaar in balans zijn. Dan blijft je mooi op (economisch) gewicht.

Ook al is er nu al twee jaar een tekort op de begroting, dit loopt weer wat terug. Zeker als de steunmaatregelen die de Overheid heeft ingezet afgebouwd worden. Als economieleraar kijk ik met enige regelmaat naar deze poster die ik heb opgehangen in de klas (met dank aan het Ministerie van Financiën):

bron: rijksoverheid.nl

Waar komen nu de inkomsten (€ 334,1 miljard, links op de poster) vandaan en waar geven we het aan uit (€ 353,0 miljard, rechts op de poster). Neem vooral notitie van de miljarden (een 1 met 9 nullen: € 1.000.000.000!). De miljoenennota had wellicht miljardennota moeten heten. De grootste uitgaven te weten sociale zekerheid (€ 94,6 miljard) en zorg (€ 93 miljard) zijn samen al meer dan de helft van de totale uitgaven (ruim 53%).

Het verschil tussen inkomsten en uitgaven noemen we in dit verband het begrotingssaldo. We geven ook komend jaar meer uit dan dat er binnenkomt. We slanken dus economisch af. We kunnen een andere keer schrijven waarom de overheid dat zich (binnen bepaalde kaders) wel kan permitteren, terwijl het in je huishoudbegroting niet wenselijk is om structureel meer uit te geven dan er binnenkomt.

Voorkomen is beter dan genezen

De premies voor de zorgverzekering zullen zeer waarschijnlijk omhoog gaan, kunt u die kosten dragen? Heeft u nog een goede ziektekostenverzekering die voldoet aan uw wensen tegen een acceptabele premie?

Wat doet u eigenlijk om uzelf gezond te houden? De overheid is bezig om mensen te motiveren een gezondere levensstijl aan te houden. Preventie is in de ogen van velen, niet alleen in de gezondheidszorg, een belangrijk wapen om de volksgezondheid te verbeteren (rijksoverheid.nl).

Denk daarom ook eens verder vooruit dan de zorgkosten van dit jaar. Onderneemt u proactief actie op uw gezondheid? Indicatoren genoeg om jezelf in de gaten te houden. Medisch advies zal ik hier niet kunnen (en mogen) geven maar ik kan u zeker aanraden: bespreek eens met uw huisarts wat u kunt doen om uw gezondheid te verbeteren.

Een financieel gezond huishouden, in een financieel gezonde economie

Ken u de uitdrukking ‘een gezonde geest in een gezond lijf’? De sleutel is eigenlijk met alles: regelmatig even kijken of alles nog goed gaat. Met de Nederlandse economie gaat het goed; voor nu geen zorgen. Toch moeten we blijven volgen hoe het gaat. En met uw persoonlijke financiële gezondheid? Creëer inzicht en overzicht voor uzelf en maak een plan. Schakel hulp in als u er niet uitkomt.

Advies nodig om te werken aan je financiële gezondheid?

Maak dan een afspraak met een financieel adviseur

Vraag onze FDC adviseurs om advies Geef zelf aan wanneer we u mogen bellen

Waar kunt u het dan over hebben:
• Ontwikkeling inkomen (hoe gaat het met uw werk? Hoe gaat uw inkomen zich ontwikkelen?)
• Ontwikkeling uitgaven (geeft u meer of minder uit dan de ‘gemiddelde Nederlander’? Waar kunt u op besparen?)
• Ontwikkeling vermogen (sparen/beleggen) (hoeveel spaargeld heb ik nodig, bouw ik genoeg pensioen op?)
• Ontwikkeling schulden (los ik voldoende af op mijn hypotheek?)
• Het afdekken van financiële risico’s voor uzelf (bouw ik genoeg pensioen op?) en uw naasten (kunnen ze blijven wonen/de hypotheek blijven betalen als u onverwacht komt te overlijden?)

Laten we voor onszelf maar ook voor elkaar zorgen.

Santé, op uw gezondheid, ook de financiële gezondheid!

Hoe gezond is de Nederlandse economie?
Aantal stemmen: 3 Gemiddelde score: 5

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

drs. Wim van der Kamp

drs. Wim van der Kamp

088 - 020 45 19

Wim is erkend financieel adviseur bij FDC en gespecialiseerd adviseur Duurzaam Wonen. Tevens is hij docent economie / bedrijfseconomie, ondernemerschap & financiële zelfredzaamheid.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.