Inkomsten via online apps en websites – tellen die bij uw inkomstenbelasting?

Steeds vaker bieden mensen goederen en diensten aan via internet. Dat kan van alles zijn: de zolder leegverkopen vanwege een verbouwing, een verzameling opruimen, of ermee ruilen via marktplaatsen, of uw tijd en vaardigheid aanbieden om anderen te helpen. En bijvoorbeeld ook uw huis tijdelijk verhuren, uw auto uitlenen tegen vergoeding, of het internet afstruinen naar spullen en deze daarna voor meer geld door te verkopen.

Doet u een van deze dingen ook?  Dan doet u mee aan de ‘interneteconomie’ of de ‘deeleconomie’.

Telt uw dienstverlening of goederenverkoop als ‘bron van inkomen’?

Als u deze 3 vragen met  ‘Ja’ beantwoordt, dan waarschijnlijk wel.

1. U levert regelmatig of voor langere tijd producten en diensten aan anderen. (bijvoorbeeld huis verhuur, deel-auto, doorverkopen van goederen)
2. U doet dit via internetsites en apps, zoals Airbnb, Snappcar, Marktplaats en Thuisafgehaald.
3. U verdient geld met de producten en diensten die u levert.

3x JA?

  • Waarschijnlijk telt uw online handel als ‘bron van inkomen’ en moet u de inkomsten opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting (onder ‘overige inkomsten’).
    U heeft een bron van inkomen als het uw doel is voordeel te halen uit de verkoop of verhuur van de producten of diensten die u levert.
    De verwachting dat u voordeel haalt uit de verkoop en verhuur moet wel realistisch zijn.
  • Mogelijk bent u ook ondernemer voor de omzetbelasting. Hiervoor willen wij u graag doorverwijzen naar een fiscalist die gespecialiseerd is in ondernemers.

Let op! Een tegenprestatie in natura is ook een vergoeding. Dit geldt voor particulieren die meedoen aan de internet- of deeleconomie.

Wanneer géén aangifte inkomstenbelasting doen over deze online verkoop/dienstverlening?

In de volgende gevallen hoeft u geen aangifte te doen:

1. Als de kosten hoger zijn dan de vergoeding;
2. Als u maar heel af en toe de producten of diensten levert.

Voorbeeld 1: geen aangifte
U verkoopt via Marktplaats een jaargang Donald Ducks voor 52 euro. U doet dit maar 1 keer en verdient er dus maar 1 keer geld mee.
U hoeft hierover geen belasting te betalen.

Voorbeeld 2: wel aangifte
U heeft stripboeken verkocht via internetsites. U merkt dat daar vraag naar is en dat u er geld mee kunt verdienen. U koopt daarom stripboeken, die u met winst doorverkoopt. U doet dit vaker.
Over deze bron van inkomsten betaalt u wel inkomstenbelasting.

Voorbeelden belastingaangifte interneteconomie

U verhuurt tijdelijk uw woning (bijvoorbeeld via Airbnb)

De woning blijft uw Eigen Woning (box 1). U moet het eigenwoningforfait over de gehele woning aangeven. Daarnaast geeft u 70% op van de huurinkomsten die u ontvangt. Van deze huurinkomsten mag u de kosten aftrekken die u heeft gemaakt (zoals gebruik gas, water en elektriciteit door de huurder, schoonmaakkosten en advertentiekosten om uw woning voor verhuur aan te bieden). De gehele huur kan worden belast, als u ook diensten aanbiedt die samenhangen met de verhuur. Zoals het verzorgen van ontbijt en het diner of het verstrekken van linnengoed.

Rekenvoorbeeld: hoe doet u aangifte inkomstenbelasting voor inkomsten uit AirBnB?
U verhuurt uw woning in de zomer voor 2 weken via Airbnb. De huurinkomsten zijn € 2.500.
De kosten voor gas, water en elektriciteit zijn € 100 en de kosten voor de schoonmaak € 50.
In de aangifte bij ‘overige werkzaamheden’ geeft u (70% vd huur =) € 1.750 op aan inkomsten en € 150 aan kosten. Per saldo betaalt u over € 1.600 inkomsten belasting (37,35% of 49,50%).

U deelt uw auto met anderen

U hoeft niets aan te geven als u anderen vervoert tegen een vergoeding die de kosten dekt. Zoals bijvoorbeeld als u anderen laat meerijden en een eventuele vergoeding dekt uw kosten. Als u taxiritten rijdt en u bent niet in loondienst, moet u uw inkomsten opgaven als resultaat uit overig werk (of als winst uit onderneming).

U verhuurt gereedschap

U dient de huurinkomsten in box 1 aan te geven, als de verhuurinkomsten hoger zijn dan de kosten die u maakt. Daarnaast bent u ook actief opzoek naar huurders (bijvoorbeeld via een app), u het gereedschap naar de huurder brengt en haalt én het gereedschap schoonmaakt en onderhoudt in verband met de verhuur.

 

Twijfelt u of wilt u meer weten over inkomsten uit goederen en diensten, en hoe daar belastingtechnisch mee om te gaan?
Neem dan contact op met uw fiscaal adviseur.

 

Inkomsten via online apps en websites – tellen die bij uw inkomstenbelasting?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

drs. Wim van der Kamp

drs. Wim van der Kamp

088 - 020 45 19

Wim is erkend financieel adviseur bij FDC en gespecialiseerd adviseur Duurzaam Wonen. Tevens is hij docent economie / bedrijfseconomie, ondernemerschap & financiële zelfredzaamheid.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.