Hypotheekrente stijgt mogelijk snel in 2018

Afgelopen maandag (26 februari 2018) is er iets ernstigs gebeurd op monetair rentevlak. Mario Draghi (Europese Centrale Bank directeur) heeft toegegeven dat er onvoldoende kopers van Europese staatsobligaties zijn, als de ECB nu zou stoppen met het opkopen van staatsobligaties. Gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de obligatietarieven per direct stijgen, gevolgd door de hypotheekrente.

De obligatietarieven zijn de basis zijn voor de hypotheekrentes die hypotheekverstrekkers rekenen. Als de een omhoog gaat, dan volgt de ander ook. U moet dus voorbereid zijn en nú tot actie komen en nu uw hypotheek voor lange tijd vast te zetten.

Waarom gaat de hypotheekrente stijgen?

De uitspraak van Draghi betekent dat professionele partijen zoals pensioenfondsen en obligatiebeleggingsfondsen tegen de huidige rente geen interesse hebben in het kopen van staatsobligaties. Dus MOET de ECB blijven opkopen. Terwijl de ECB juist sinds de verbeterende economie het quantative easing opkoopprogramma wil afbouwen om naar een normale marktsituatie te komen. Het feit dat in de VS dat wel lukt en in EU nu niet, is een slecht teken.

De ECB heeft nog maar 2 opties: toch blijven opkopen of de rente verhogen. En eigenlijk is de eerste optie, geen optie.

Er is dus feitelijk nog maar 1 kaart over: de korte euribor-rente verhogen zodat de rentes over de gehele line omhoog gaan en professionele partijen wel geïnteresseerd raken. Maar dat heeft als gevolg hogere rentelasten voor overheden, consumenten en bedrijven.

De gevolgen daarvan zijn: hogere hypotheekrentes, lagere winsten van bedrijven, dalende aandelenkoersen en stijgende overheidstekorten door hogere rentelasten op staatsobligaties. Kortom voor beleggers een ‘bear market’, voor consumenten stijgende hypotheekrentes en voor overheden minder inkomsten.

Snelle stijging hypotheekrente, dus onderneem nu actie

Hypotheekrente voor 10 jaar vast in Nederland

U kunt nú uw hypotheekrente nog lang (20 jaar) vastzetten met een lage hypotheekrente – over een jaar bent u waarschijnlijk te laat. De rente kan binnen 1 jaar zo maar 2 procent stijgen! Dat lijkt misschien niet veel, maar over een looptijd van 20 jaar scheelt het u duizenden euro’s.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Ron Schulte Fischedick

Ron Schulte Fischedick

088 - 020 4525

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.