Uw camper of caravan van stal, denk ook aan uw camperverzekering

camper of caravan bron: shutterstockCamper, caravan, kampeerauto of kampeerwagen  – dit bijzondere bezit geeft u heerlijke vrijheid om vakantie te vieren waar en wanneer u wilt. Voor de meeste caravans en campers (we gebruiken dit even als verzamelnaam) geldt dat zij ‘s winters de stalling in gaan, en in het voorjaar of vlak voor de zomer weer worden opgeboend voor het volgende avontuur.

laatste update: maart 2019

Camper en caravan onderhoud

Op het moment dat u de caravan of camper van stal haalt, is er naast de schoonmaak vaak ook onderhoud vereist. Of in ieder geval een controle op een aantal belangrijke punten voordat u ermee gaat toeren. We geven u graag een checklist.

APK van uw camper of caravan

Caravans tot 3.500 kg zijn niet verplicht om een APK keuring te ondergaan. Boven dit (ledig)gewicht wel. Campers moeten wel periodiek APK gekeurd worden. Alleen campers van vóór 1960 hoeven niet APK gekeurd te worden.

Bekijk hier het overzicht op de website van de RDW

Onderhoudsbeurten voor uw camper of  caravan zijn niet verplicht, maar uiteraard wel raadzaam. Hoe vaak hangt af van hoe intensief u hem gebruikt.

Controleer en reinig zelf uw camper of caravan

 • Maak de stekker en stekkerdoos goed schoon.
 • Controleer alle lampen (ook in de camper / caravan).
 • Controleer het peil van alle vloeistoffen wanneer de motor nog koud is.
 • Ook al heeft u in de winter de waterboiler en het circuit netjes leeg gelaten, spoel evengoed alle water nog eens goed door. Er kunnen tijdens de winter bacteriën zijn ontstaan in de laatste plasjes op de bodem van het reservoir. Dit doet u eenvoudig met soda, een beetje chloor of een gebitsreinigingsmiddel opgelost in water. Enkele uren inweken, en goed doorspoelen.
 • Zet de koppeling vast op de trekhaak. Gaat dit zwaar en moeizaam? Dan is de stabilisator nog goed.
 • De banden moeten zeker elke 6 jaar vervangen worden (advies BOVAG). Controleer zelf op scheurtjes. Zet de banden op de juiste spanning.
 • Ook de gasslang kan haarscheurtjes vertonen, kijk deze goed na. Uiteraard ook de gas-gebruikende onderdelen aan de binnenkant, zoals fornuis en kachel controleren en reinigen.

Reserveonderdelen voor de camper of caravan

Handleidingen van onderdelen en geïnstalleerde apparatuur neemt u uiteraard mee op reis. Ook is het handig een aantal extra onderdelen mee te nemen, zeker wanneer deze zeer specifiek zijn voor uw camper of eenvoudig zelf te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan:  sleepkabel en startkabel, reservewiel en toebehoren om zelf een band te wisselen, extra vloeistoffen voor onder de motorkap en het toilet, ducttape, reservelampen, schroevendraaiers, kit, slangklemmen, kabelbinders, camper-specifieke onderdelen van de motor en verwarming.

Camperverzekering of caravanverzekering

Het A t/m Z Pakket Privé bevat een goedkope caravanverzekering met uitstekende dekking en voorwaarden.

Als u al polissen in dit pakket heeft, dan is het bijsluiten van uw caravanverzekering binnen dit pakket waarschijnlijk zeer voordelig voor u! Neem als bestaande klant contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Stel uzelf de volgende vragen om de juiste caravanverzekering en dekking te kiezen:

 • Moet de camper of caravan het gehele jaar verzekerd zijn of deels?
 • Zijn er beperkingen in hoeveel dagen u aaneengesloten in het buitenland dekking heeft, of een kilometerbeperking?
 • Hoeveel eigen risico kunt / wilt u dragen bij schade?
 • Moet u de inboedel meeverzekeren?
 • Heeft u luxe accessoires om mee te verzekeren?
 • Heeft u pechhulp binnen- / buitenland nodig?
 • Hoe oud/nieuw is uw camper, en welke dekking heeft u bij totaalverlies (nieuwwaarde of dagwaarde)?

extra tip: Heeft u nog wel het juiste rijbewijs en verloopt deze niet tijdens uw aankomende vakantie?

Is de camperverzekering verplicht?

Net als bij de auto is een WA-verzekering voor de camper verplicht. Controleer jaarlijks of u nog de meest voordelige verzekering heeft, de aanbiedingen veranderen nog wel eens. De WA camperverzekering dekt alleen schade die u aan anderen toebrengt, niet schade aan uw eigen camper. WA beperkt casco en WA casco (all risk) voorzien wel in een vergoeding voor de eigen caravan of camper. Waarbij WA casco de meest uitgebreide dekking geeft.

Op uw camperverzekering sluit u een schadeverzekering voor inzittenden bij, zodat u en uw passagiers verzekerd zijn voor alle gevolgschade van een aanrijding, bijvoorbeeld letselschade en schade aan persoonlijke bezittingen.

 

Op de premie die u hier berekent, krijgt u extra korting als u meerdere verzekeringen binnen het A  t/m Z Pakket Privé heeft of sluit.

Is de caravanverzekering verplicht?

Een caravan is met uw auto WA meeverzekerd wanneer deze is aangekoppeld. Dus als u schade berokkent terwijl u ermee rijdt, dan dekt uw autoverzekering de schade aan de andere partij. Is de caravan zwaarder dan 750 kilo dan heeft deze een eigen kentekenbewijs & nummerplaat. Hij krijgt bij het verzekeren dan ook een eigen groene kaart die u altijd bij zich moet hebben.

Wilt u dat ook schade aan uw eigen caravan wordt vergoed als er iets gebeurt? Dan sluit u een caravanverzekering bij. Hierop kunt u aanvinken tegen welke gevaren u zich wilt verzekeren: brand/diefstal/natuur, of brand/diefstal/natuur én beschadiging en aanrijding.

Hulpverlening, vervangend vervoer en hagelschade vallen onder aparte dekkingen, net als inboedel, voortent/luifel en  accessoires.

Of onze toercaravanverzekering voor u het voordeligst is, berekent u eenvoudig op deze pagina:

Premie berekenen caravanverzekering

Op de premie die u hier berekent, krijgt u extra korting als u meerdere verzekeringen binnen het A  t/m Z Pakket Privé heeft of sluit.

Schade aan uw camper of caravan

De WA-verzekering van uw auto dekt geen schade aan uw eigen caravan, net zoals de caravanverzekering WA alleen dekking geeft voor schade toegebracht aan anderen. Alleen met een extra verzekering of extra dekking kunt u schade claimen aan uw eigen bijzondere bezit.

Rechtsbijstandverzekering verkeer

Heeft u een verzekering voor rechtsbijstand met verkeersdekking? Deze verzekering geeft u juridische hulp bij een aanrijding en conflicten over aan- en verkoop van uw voertuig. Als u een losse rechtsbijstandverzekering heeft (dus niet de dekking die u bij productverzekering bijsluit) dan is deze geldig voor alle (verkeers)situaties en voertuigen: voet, fiets, auto, boot en caravan. Voor het gehele gezin en in heel Europa.

Met deze verzekering hoeft u bij een schade zelf geen discussie te voeren over wiens schuld het is, dat laat u over aan experts. Dat is met name bij geschillen met bekenden, of in het buitenland met andere toeristen, erg prettig!

Inbraakpreventie voor uw camper of caravan

Zelfs met de beste camperverzekering is het heel vervelend als u slachtoffer wordt van inbraak of diefstal. Bovendien willen verzekeraars bij nalatigheid niet uitkeren. Let dus zelf goed op dat u het inbrekers niet te gemakkelijk maakt.

Veiligheid schuilt in aantallen.  Uw camper of caravan staat veiliger in de buurt van andere campers dan alleen, en veiliger in een bevolkte omgeving dan op een leeg parkeerterrein. En natuurlijk geldt: ‘op slot, buit eruit’ – laat geen kostbaarheden in de camper als dat niet nodig is en laat ze zeker niet in zicht.

Bewaar belangrijke papieren altijd veilig en het liefst ook een digitale kopie in bijvoorbeeld e-mail. Voor als u in het buitenland onverhoopt het verzekeringsbewijs nodig heeft bijvoorbeeld.

Vertrouw niet op de standaardsloten en alarm van uw camper. Monteer een extra elektronisch of mechanisch alarm op uw camper. Een zichtbaar alarm heeft een afschrik-effect, en maakt het dieven ook gewoon echt moeilijker om in te breken.

Denk ook aan een rookmelder voor rook, koolmonoxide en narcosegas. Helaas is het geen onbekend fenomeen dat dieven eerst via een sleutelgat of raam de slapende kampeerders bedwelmen en dan de boel rustig leeghalen.

Tip: maak altijd foto’s van uw camper wanneer u deze stalt voor de winter, en nog eens wanneer u hem er uithaalt. Zo kunt u goed zien of er in de winter schade is ontstaan, bijvoorbeeld door andere opgeslagen materialen in de ruimte of door gebreken aan de stalling.

Uw camper of caravan van stal, denk ook aan uw camperverzekering
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Alison Wester

Alison Wester

088 - 020 4520

Alison Wester is sinds 1997 werkzaam in de financiële
dienstverlening. Ze is haar carrière begonnen bij de Rabobank en vervolgens bij Welten Groep. Na de Welten Groep keerde zij weer terug naar Rabobank. Vanaf juli 2004 is zij werkzaam bij FDC.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.