Schade aan tablet, smartphone en laptop – is dat verzekerd?

Tablet, mini-tablet, smartphone, muziekdrager, laptop… ze lijken wel met ons vergroeid. Of we nu thuis, onderweg, op het werk of op vakantie zijn: we hebben minstens een van deze artikelen bij ons. Maar wanneer is zo’n apparaat nu wel of niet verzekerd tegen schade? En onder welke verzekering? Het gaat ten slotte om redelijk dure producten, die belangrijk zijn voor ons dagelijks plezier of werk!

laatste update: 2021-01-04

Schade opgelopen in huis

Uw inboedelverzekering dekt de schade aan elektronica niet altijd. Dit is afhankelijk van het soort schade en de dekking.

Met een uitgebreide dekking kunt u schade aan uw tablet, smartphone of ander mobiel apparaat claimen als gevolg van externe oorzaken zoals brand, inbraak of blikseminlsag. Maar uw smartphone uit de kontzak in de wc laten vallen, kinderen die met de tablet struikelen en gemorste koffie (onopzettelijke schade) worden alleen gedekt met een all risk of complete inboedelverzekering.

Maar ook dit geldt niet voor alle verzekeringen. In sommige voorwaarden zijn tablets en smartphones specifiek uitgesloten, of geldt een speciaal eigen risico voor deze producten, juist omdat ze zo schadegevoelig zijn. Controleer dus uw polisvoorwaarden om te zien of uw tablet of ander mobiel apparaat goed is verzekerd! Wilt u een uitgebreidere dekking? Vergelijk en sluit dan direct online een uitgebreide inboedelverzekering.

Schade opgelopen onderweg of op het werk

Standaard bent u bij een schade aan uw mobiele apparaat buitenshuis niet verzekerd op de inboedelverzekering. Ook niet in uw eigen tuin. Het is bij sommige verzekeraars wel mogelijk tot een X bedrag een ‘buiten-het-huis-dekking’ erbij te nemen (all risk, inclusief diefstal).

Uw andere opties zijn een kostbaarhedenverzekering of een specifieke verzekering voor uw smartphone, laptop, tablet of ander apparaat. De kostbaarhedenverzekering geldt binnenshuis en buitenshuis, dus is ook een goede aanvulling wanneer uw tablet en andere elektronica niet onder de inboedel vallen. In een kostbaarhedenverzekering kunt u meerdere apparaten en waardevolle spullen, zoals sieraden, samen onderbrengen tegen een gunstige premie. Maar helaas vallen de tablet en smartphone hier vaak weer niet onder. Gaat het u puur om uw mobiele elektronica, neemt u dus beter een tabletverzekering, laptopverzekering of telefoonverzekering.

Let op: ook deze keren niet altijd uit als de schade door ‘pech’ zoals vallen ontstaat.

Is verzekeren wel nodig?

Denk er goed over na voor u zo’n productverzekering sluit. Weeg uw maandelijkse premie af tegen de kosten om een nieuwe mobiel of tablet aan te schaffen. Kijk ook naar hoeveel u maximaal uitgekeerd krijgt bij schade en wat u aan eigen risico betaalt. Is uw gadget dat bedrag waard? Misschien is het wel afdoende om elke maand een paar euro extra op uw spaarrekening te zetten (en daar te laten staan), als buffer voor als het misgaat. En als u dan geen schade oploopt, heeft u een potje opgebouwd voor vervanging wanneer u over een jaar het nieuwste model wilt kopen.

Uw tablet gestolen op vakantie?

De inboedelverzekering biedt een beperkte dekking voor schade in het buitenland (Europa). Een kostbaarhedenverzekering biedt standaard werelddekking. Heeft u deze niet of dekt deze verzekering niet afdoende? Dan is er natuurlijk de reisverzekering.

Helaas keren de meeste reisverzekeringen bij schade op reis maar een deel van de aanschafwaarde of een maximaal bedrag uit bij schade. En dat nog met aftrek van eigen risico, omdat de elektronica onder uw bagage valt. Dat is natuurlijk beter dan niets, maar ideaal is anders. Wilt u weten hoe uw reisverzekering in elkaar zit? Klik dan hier om verschillende reisverzekeringen te vergelijken op premie en voorwaarden.

Het komt er uiteindelijk op neer hoe belangrijk uw smartphone of tablet voor u is. Hoe afhankelijk bent u ervan of hoe gehecht eraan? En welke buffer heeft u om het apparaat te vervangen? Daartegenover stelt u de kosten voor een verzekering en maakt uw keuze.

Schade opgelopen door iemand anders

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt natuurlijk schade die iemand (per ongeluk) aan uw spullen toebrengt. Daarvoor is deze verzekering ten slotte. En andersom als u iemands mobiel uit uw handen laat vallen, kunt u uw aansprakelijkheidsverzekering inschakelen.

Houd er wel rekening mee dat deze meestal de dagwaarde van de mobiel of tablet uitkeert. En bij deze apparaten daalt de waarde snel.

Als u zelf een toereikende inboedelverzekering heeft voor het apparaat, kan het slimmer zijn om zelf de schade te claimen. De inboedelverzekering keert in de regel namelijk de nieuwwaarde uit.

Weet u niet via welk route u de schade moet melden? Neem contact met ons op en wij kunnen u de beste route adviseren om uw schade vergoed te krijgen.

Algemene tips

  • Ga eerst na of uw spullen al verzekerd zijn onder lopende polissen.
  • Weeg altijd de kosten van de verzekeringspremie af tegen de waarde van uw spullen. Denk hierbij zowel aan aanschafwaarde als de waarde van de spullen over een jaar, omdat de hoogte van uitkering hieraan gekoppeld is.
  • Bewaar bij grote aankopen altijd de (digitale) bon.
  • Meld een schade zo snel mogelijk via uw adviseur. Wij weten of het onder uw dekking valt en wat u het beste kunt doen om de schade te claimen.
  • Bewaar het beschadigde voorwerp en maak er foto’s van. Mogelijk wil de verzekering deze hebben voor een inspectie
Schade aan tablet, smartphone en laptop – is dat verzekerd?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.