Woonakkoord stimuleert huren, kopen en verbouwen

Versoepelingen voor nieuwe hypotheken

Starters kunnen aanspraak maken op een lening uit een speciaal startersfonds. Dat fonds bestond al, maar wordt verhoogd van 20 naar 50 miljoen euro. Over de aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken is geen nieuw akkoord bereikt, dit blijft 30 jaar. Dat maakt nieuwe (annuïtaire of lineaire) hypotheken over de gehele looptijd genomen duurder dan de huidige hypotheekvormen. Ter compensatie kunt u wel een tweede lening afsluiten bij een nieuwe hypotheek, die u niet hoeft af te lossen. Deze lening kent een looptijd van 35 jaar en maximaal 50% van de waarde van uw woning.

Wat betekent dat? Nou, eigenlijk dat u maar de helft van uw hypotheek binnen de termijn hoeft af te lossen in plaats van 100%. Want u financiert 50% van uw maandelijkse aflossing uit de tweede lening. De rente van deze tweede lening is echter niet fiscaal aftrekbaar. Dus u kunt als starter wel uw maandlasten in de eerste jaren drukken en makkelijker een huis kopen, maar u betaalt over de gehele looptijd meer rente.

De website van het NIBUD biedt een goede uitleg met rekenvoorbeeld van de tweede lening.

Minder stijging huurprijzen

Huurders waarvan het inkomen in 2013 achteruitgaat, krijgen op voorwaarden een huurverlaging. Ook wordt de huurwaarde niet gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning. In plaats daarvan komt er een puntensysteem om de waarde te bepalen. De huurlasten gaan daarnaast in de komende jaren minder omhoog en minder snel omhoog.

Inkomen <33.000 euro per jaar: uw huur stijgt maximaal met de landelijke inflatie + 1,5%.
Inkomen 33.000 tot 43.000 euro per jaar: uw huur stijgt maximaal met de landelijke inflatie + 2%. In het akkoord van Rutte en Samsom was 2,5% afgesproken.
Inkomen > 43.000 euro per jaar: uw huur stijgt maximaal met de landelijke inflatie + 4%. In plaats van 6,5%.

Woningcorporaties krijgen dit jaar 14% minder heffing opgelegd voor verhuurders. De volgende jaren stijgt deze heffing minder hard dan oorspronkelijk afgesproken was. Dit voordeel worden zij geacht door te vertalen naar hun huurtarieven.

BTW verlaging in de bouw

De btw op renovatie van bestaande woningen gaat tijdelijk van 21% naar slechts 6%. Dus wilt u verbouwen, doe het dan dit jaar! Daarnaast zal het Kabinet stimuleren om kantoorpanden om te bouwen tot huizen of appartementen. Aanvullend maakt de Overheid zich hard voor energiebesparing. Er wordt 150 miljoen in een investeringsfonds gestoken, waar ook vanuit de energiemarkt in geïnvesteerd wordt, zodat het beschikbare bedrag om energiebesparing te belonen en stimuleren, zal oplopen tot 600 miljoen. De fondsen worden fifty-fifty verdeeld over de sociale woningbouw en particuliere sector.

Woonakkoord stimuleert huren, kopen en verbouwen
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.