Verduurzamen van Appartementen en VvE’s: Samen op Weg naar Duurzaamheid

Verduurzaming voor de hele VvE: Samen Sterker

Wanneer het aankomt op het verduurzamen van appartementen en gebouwen in een Vereniging van Eigenaren (VvE), is samenwerking de sleutel tot succes. Als collectief kunt u grotere en impactvollere veranderingen realiseren. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen als gehele VvE:

Start met een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP):

Een goed beginpunt voor verduurzaming is het opstellen van een MJOP. Hierin worden de huidige staat van het gebouw, geplande onderhoudswerkzaamheden en mogelijke verduurzamingsprojecten in kaart gebracht.

Identificeer Duurzaamheidskansen:

Laat een deskundige een energiescan uitvoeren om de duurzaamheidspotentie van het gebouw te identificeren. Denk aan isolatie, zonnepanelen, LED-verlichting, energiezuinige verwarmingssystemen en meer.

Betrek alle leden:

Zorg voor betrokkenheid van alle VvE-leden bij het verduurzamingsproces. Dit omvat bewustmaking, communicatie en het gezamenlijk vaststellen van doelen.

Plan Verduurzamingsprojecten:

Stel een plan op om verduurzamingsprojecten uit te voeren op “natuurlijke momenten” wanneer andere renovaties plaatsvinden, zoals dakvervanging. Dit bespaart kosten en minimaliseert overlast.

Isolatie en ramen: Overleg met de VvE over de mogelijkheid om isolatie en energie-efficiënte ramen te installeren in uw eenheid.

Zonnepanelen: Overweeg om zonnepanelen op het dak van het gebouw te installeren, als dit is toegestaan en financieel haalbaar is.

Individuele acties voor appartementseigenaren

Als individuele appartementseigenaar heeft u ook invloed op de duurzaamheid van uw eigen appartement. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

Energiezuinige apparaten: Vervang verouderde apparaten door energiezuinige modellen om uw energieverbruik te verminderen.

Energiebewust gedrag: Neem bewuste gewoonten aan, zoals lichten uitschakelen wanneer u ze niet nodig heeft, de thermostaat lager zetten en apparaten uitschakelen in plaats van ze in de stand-by modus te laten staan.

Uitvoering en Financiering

Het uitvoeren van verduurzamingsprojecten binnen de VvE vereist planning en financiële dekking:

  • Goedkeuring van ALV: de Algemene Ledenvergadering (ALV) moet verduurzamingsprojecten goedkeuren en een budget toewijzen.
  • Timing: Plan verduurzamingsprojecten zorgvuldig, bijvoorbeeld tijdens geplande renovaties om kosten te minimaliseren.
  • Financiële Dekking: Als de VvE niet over voldoende liquide middelen beschikt, kunt u overwegen om als VvE een lening af te sluiten om de werkzaamheden te financieren.

Als de ledenvergadering besluit dat elk lid een eigen bijdrage moet doen, dan kunt u wellicht uw hypotheek verhogen op uw appartementsrecht of een andere vorm van krediet afsluiten.

Financieringsopties

Er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar voor VvE’s, waaronder:

  • Eigen Middelen: Als de VvE voldoende geld in kas heeft, kunnen de projecten daaruit worden gefinancierd.
  • Gezamenlijke Financiering: Eigenaren betalen hun aandeel in de kosten via hun maandelijkse servicekosten, de VvE sluit dan een lening af.

Het verduurzamen van appartementen en VvE’s is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten en een hogere waarde van uw vastgoed. Samenwerking, planning en financiële verantwoording zijn de sleutel tot een succesvolle transitie naar een duurzamere leefomgeving. Neem actie en werk samen met het bestuur van uw VvE en de mede-eigenaren binnen de VvE om uw gebouw groener en efficiënter te maken. Samen kunnen jullie het verschil maken voor de toekomst.

Neem contact op met Wim van der Kamp, erkend financieel adviseur / duurzaam wonen en VvE specialist.

Verduurzamen van Appartementen en VvE’s: Samen op Weg naar Duurzaamheid
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

drs. Wim van der Kamp

drs. Wim van der Kamp

088 - 020 45 19

Wim is erkend financieel adviseur bij FDC en gespecialiseerd adviseur Duurzaam Wonen. Tevens is hij docent economie / bedrijfseconomie, ondernemerschap & financiële zelfredzaamheid.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.