Vastgoedhypotheek

Bent u op zoek naar een vastgoedhypotheek?

Bent u ondernemer en wilt u vastgoed financieren? Wij leggen graag uit wat er bij een vastgoedhypotheek komt kijken, welke voorbereidingen u kunt treffen, en waar wij u mee kunnen helpen.

Waarom een vastgoedfinanciering bij FDC?

FDC heeft toegang tot nagenoeg alle (zakelijk) hypotheek verstrekkers. Onze kracht is dat wij zowel bancaire oplossingen kunnen aanbieden als crowdfundinghypotheken. Dit maakt het mogelijk dat wij altijd de beste constructie, voorwaarden en prijs voor u kunnen zoeken en ook aan kunnen bieden. Net als bij particuliere hypotheken zijn we onafhankelijk met toegang tot veel partijen.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Wat is belangrijk bij het financieren van vastgoed?

Lees dan hieronder een viertal belangrijke handvaten voor een vastgoedfinanciering. Deze punten nemen wij met u door om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een vastgoedhypotheek.

1. Is er sprake van een zakelijk karakter?

vastgoedhypotheekHet financieren van vastgoedprojecten heeft altijd een zakelijk karakter. Dit houdt in dat de aanvrager een bedrijf is óf dat de privé persoon een zakelijk insteek heeft. Indien uzelf  als privé persoon de aanvrager bent, worden een aantal aanvullende vragen gesteld om er zeker van te zijn dat de transactie een zakelijke doel heeft.

Bent u als privé persoon de aanvrager? Dan kunt u deze aanvullende vragen verwachten:

  • Heeft u een vastgoedportefeuille?
  • Is er een businessplan ?
  • Kunt u binnen 5 jaar van de huurinkomsten leven?

Uw financiële privé situatie wordt buiten de beoordeling gelaten. Een werkgeversverklaring als u in loondienst bent óf een uitdraai van uw BKR zijn bijvoorbeeld niet nodig. Wij vragen bijvoorbeeld wel naar de waarde van uw Eigen Woning als u als privé persoon mee tekent voor de lening.

Het wel of niet kiezen voor een BV als geldvrager is een fiscale én juridische vraag. Wij kunnen u informeren over de mogelijkheden, maar voor advies dient u bij een specialist te zijn.

De identiteit van de geldvrager is altijd degene die het vastgoed koopt. Zoals hierboven al gemeld, kunt u wel mee tekenen als privé persoon. Dit is een zekerheidsstelling voor de vastgoedfinanciering.

Voldoet u niet aan eisen voor een zakelijke vastgoedhypotheek, dan zijn er zeker wel nog mogelijkheden. Hiervoor kunt ook bij ons terecht. De vastgoed financiering wordt aangevraagd via onze particuliere hypotheek afdeling.

2. Welke type (bedrijfs-)pand wilt u financieren?

Er zijn drie soorten panden die wij als vastgoed financieren.

  1. Woonhuis bestemd voor de verhuur. Dit zijn de gezinswoningen, appartementen, panden voor kamerverhuur en panden met studio’s;
  2. Combinatie panden met een gedeelte woon- en bedrijfsruimte. De woon-/ winkelpanden, woon-/ kantoorpanden en de overige woon-/bedrijfspanden;
  3. Bedrijfsruimtes. Dit zijn winkels, kantoren en overige bedrijfsruimtes.

De verschillende typen vastgoed hebben ook verschillende maximale vastgoedfinancieringen. Voor een woonpand kunt u een hogere vastgoedhypotheek t.o.v. de waarde van het pand (Loan-to-Value oftewel LTV) krijgen dan bij een bedrijfsruimte. De maximale vastgoedhypotheek bij woonpanden is 80%-90% en bij bedrijfsruimtes 60%-70% van de waarde. Combinatiepanden hebben een maximale vastgoed financiering van 70%-80%.

De waarde van het pand wordt vastgesteld door een vastgoedtaxateur. De geldverstrekker gebruikt de waarde in verhuurde staat voor het bepalen van de verstrekkingsgraad van de vastgoedhypotheek.

De hypotheeklast moet wel in verhouding zijn met de huurinkomsten. Een maximale hypotheek op basis van de waarde van het onderpand, hoeft dus niet altijd te passen op basis van de huurinkomsten (LTC). U kunt meer lezen over dit onderwerp in het volgende hoofdstuk over de vastgoedhypotheek.

3. Hoe ziet uw cashflow eruit?

De kosten voor het beheer van vastgoed, bestaat voor een groot deel uit de kosten voor de financiering. De kosten bestaan altijd uit de rentelasten en vaak ook de aflossingen.
De inkomsten voor de geldverstrekker zijn de huurinkomsten. Bij verhuurde panden worden hiervoor de huurcontracten gebruikt, maar er wordt ook gekeken naar de markthuur in het vastgoedtaxatierapport. U houdt voor de exploitatiekosten de werkelijke kosten aan.

Indien u een vastgoedportefeuille heeft, houden wij rekening met uw gehele portefeuille. Elk vastgoed project is maatwerk en verdient onze begeleiding en advies. Dit geldt al helemaal als u een vastgoedportefeuille heeft.

4. Zekerheden voor de geldverstrekker

De geldverstrekker verlangt zekerheden voor het uitgeleende geld. Zekerheidsrechten zijn rechten die ter zekerheid van een vordering (de vastgoedhypotheek) dienen. De belangrijkste zekerheid is het hypotheekrecht. Het hypotheekrecht (en dan bijna altijd het eerste recht van hypotheek) is de voornaamste reden dat een geldverstrekker een lage rente verstrekt voor een vastgoed financiering. Andere zekerheden zijn: verpanden van de huurpenningen en hoofdelijk aansprakelijkheid van de vastgoedbelegger.

Is een vastgoedhypotheek iets voor u?

Heeft u bovenstaande 4 handvaten kunnen toepassen op uw situatie? Dan kan vastgoedbeleggen zeker iets voor u zijn.

Onze specialisten helpen u graag verder.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

FDC Funding – crowdfundinghypotheek

Als alternatief op de reguliere vastgoedhypotheek bieden wij sinds 2020 ook een nieuwe dienst aan om vastgoed te financieren: een crowdfundinghypotheek. Dit doen wij via ons platform FDC Funding.

Met FDC Funding bieden wij het MKB en particuliere vastgoedondernemers hulp bij het financieren van zakelijk vastgoed, door ondernemers en investeerders bij elkaar te brengen.

Zo kunnen wij u een breder totaal-aanbod aan financieringsoplossingen bieden, bancair en niet-bancair. Bancair kunt u via ons bij nagenoeg alle vastgoedhypotheek verstrekkers terecht, en daarbuiten nu dus ook d.m.v. crowdfunding.

Neem gerust contact met ons op, of maak direct een afspraak met één van onze specialisten.

Vastgoedhypotheek
Aantal stemmen: 2 Gemiddelde score: 5

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.