Financiële gevolgen bij overlijden Corona-virus

Nederland is getroffen door een verschrikkelijk virus. Elke dag komen de huiveringwekkende getallen langs. Hoeveel Nederlanders zijn vandaag opgenomen in het ziekenhuis? Hoeveel mensen zijn overleden? Per jaar overlijden in ons land circa 152.000 mensen (2019, CBS). Hoeveel worden het er in 2020?

Deze pagina is een update van een eerder artikel, specifiek gericht op het overlijden van een partner. Wij werken deze week aan een uitgebreide checklist over het thema overlijden. Hierin gaan we ook in op andere situaties zoals overlijden van (groot)ouders, singles en andere familie- en sociale verbanden. We hopen deze komende week te presenteren.

Weet u precies hoe alles geregeld is bij overlijden?

Weet u wat de gevolgen zijn bij overlijden van uw partner voor uw eigen financiële situatie? En heeft deze coronacrisis verder nog invloed op uw financiën indien uw naaste overlijdt? Het is daarom van belang dat u op de hoogte bent hoe de achterblijvende partner zonder al te veel financiële zorgen verder kan leven.

Hoeveel inkomen is er nog na overlijden van een partner?

Als een partner binnen het gezin wegvalt, heeft dat vaak grote financiële impact. Hoeveel inkomen blijft er over voor de achterblijvende partner? Is dat voldoende?

Het kan zijn dat er voldoende spaargeld is om het financieel gemis bij overlijden van de partner op te vangen, maar mogelijk ook niet. Een deel van de hypotheeklasten kan waarschijnlijk wegvallen vanwege een overlijdensrisicoverzekering die uitkeert en de hypotheek (deels) aflost. Daardoor gaan de maandlasten wel omlaag, maar is dat voldoende? Soms is er nog een nabestaandenverzekering is afgesloten. Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken.

Inkomensbronnen na overlijden

Na overlijden van de partner kan het inkomen bestaan uit:

• inkomsten van de achterblijvende partner;
• weduwe- en wezenpensioen (nabestaandenpensioen);
• uitkeringen als gevolg van de Algemene Nabestaandenwet (ANW);
• vrijvallend lijfrentekapitaal (om te zetten in lijfrente-uitkeringen)

Om een goed idee te krijgen van de financiële situatie als een van de partners wegvalt, is een inventarisatie nodig van de middelen en regelingen.

Overlijden en uw hypotheek

Regelmatig krijgen wij de vraag wat er met een hypotheek gebeurt bij overlijden. Na overlijden loopt de hypotheek gewoon door. De erfgenamen van de overledene erven de hoofdschuld met de daarbij behorende rente. In veel gevallen is er een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek gekoppeld. Deze verzekering zorgt er dan voor dat de hypotheek gedeeltelijk of in zijn geheel wordt afgelost.

Let op! Het is mogelijk om een gekoppelde overlijdensrisicoverzekering te gebruiken voor het betalen van de kosten van de uitvaart en bijkomende kosten. Hiervoor dient u in gesprek te gaan met de geldverstrekker en verzekeraar.

Nabestaandenpensioen (weduwe- en wezenpensioen)

Is er een pensioenregeling, dan heeft de partner (mits aangemeld bij het pensioenfonds) recht op het nabestaandenpensioen. Dit is een levenslange uitkering voor de achterblijvende partner als de werknemer voor de ingang van het gewone pensioen overlijdt. Deze uitkering bedraagt 70 procent van het bij volledige diensttijd op te bouwen pensioen. In de praktijk is deze uitkering vaak lager.

Zijn er kinderen onder de 18 jaar dan geldt een toeslag op het nabestaandenpensioen van 20 procent per kind. Dit wordt ook wel het ‘half wezenpensioen’ genoemd. Kinderen die naar school gaan of studeren hebben tot hun 21e of 27e recht op een wezenpensioen. Elk van de kinderen heeft recht op 14 procent van het ouderdomspensioen dat u zou krijgen als u tot pensioendatum zou hebben gewerkt. Dit is de hoofdregel. Uitzonderingen op de regel zijn echter goed mogelijk. Controleer daarom op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat u elk jaar krijgt toegestuurd hoeveel wezenpensioen er voor uw kinderen is geregeld.

Algemene NabestaandenWet (ANW)

Door middel van de Algemene nabestaandenwet (ANW) voorziet de overheid in een nabestaandenvoorziening. Deze voorziening is onderdeel van de volksverzekeringen en worden betaald door degenen die werken. De regeling voorziet in een uitkering aan achterblijvende partners en kinderen.

Nabestaanden hebben alleen recht op een uitkering als zij:
• de AOW leeftijd nog niet bereikt hebben, en
• één of meer kinderen onder de 18 jaar verzorgen,
of
• zelf voor 45 procent of meer arbeidsongeschikt zijn.

Zolang het jongste kind nog geen 18 is, heeft de achterblijvende partner recht op een inkomensafhankelijke uitkering op grond van de ANW.
De regeling is in de afgelopen jaren sterk versoberd voor de achterblijvende ouder. Om deze versobering op te vangen kunt u overwegen een ANW-hiaatverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt een uitkering tot de achterblijvende partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en AOW krijgt. De uitkering gaat in op het moment dat de ANW-uitkering vervalt, als het jongste kind 18 jaar wordt. Deze verzekering wordt vaak via de werkgever afgesloten. Of u een ANW-hiaatverzekering heeft, moet u bij uw werkgever informeren (het kan ook staan op uw salarisstrook).

Neem de touwtjes tijdig in handen

De overheid trekt zich langzaam, en niet altijd zichtbaar, terug uit ons privéleven. Wij zijn meer en meer afhankelijk van ons eigen (nabestaanden)voorzieningen. U moet zelf actie ondernemen om de voorzieningen goed te regelen. De voorzieningen voor uw nabestaanden zijn hier een onderdeel van. Wacht niet tot de overheid iets voor u regelt maar neem zelf de touwtjes in handen!

Coronavirus en uitvaartverzekering

De laatste dagen bereiken ons berichten van verzekeraars en uitvaartondernemingen, dat de uitvaart er anders uit kan zien dan u gewent bent. Dit kan een grote schok zijn en nog meer verdriet opleveren. Het is belangrijk om aan alle betrokkenen te melden dat de overledene het Corona Virus heeft gehad. Ook als dit alleen een vermoeden is.

De uitvaartondernemingen volgen de instructies van het RIVM. Het kan zijn dus zijn dat niet iedereen bij de uitvaart aanwezig kan zijn. Ondanks deze beperking is het mogelijk om de uitvaart te volgen via live-verbindingen. Ook het handen schudden bij de condoleance is niet mogelijk. En de cateringfaciliteiten zijn gesloten. Er zijn mooie initiatieven die de uitvaart kunnen helpen, zoals een erehaag langs de route of een online gedenkplaats.

Financiële gevolgen overlijden partner

Hoe uw financiële huishouding eruit ziet als uw partner komt te overlijden is voor iedereen anders. Het is beter om dit al goed in beeld te hebben voordat u in de situatie terecht komt. En weten u en uw partner evenveel als het gaat om uw financiële zaken? Wilt u weten wat precies de financiële gevolgen van overlijden van u of uw partner zijn voor uw specifieke situatie? Wij helpen u graag om dit in kaart te brengen en waar nodig de financiële risico’s af te dekken.

Wilt u hierover verder praten met een van onze Adviseurs?Het eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Wij hopen van harte dat u en uw familie in goede gezondheid zijn. Alleen samen krijgen wij het coronavirus in Nederland onder controle.

Financiële gevolgen bij overlijden Corona-virus
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.