Dekkingsgraden pensioen

Ben u al met pensioen of gaat u binnenkort met pensioen? Grote kans dat u het begrip ‘dekkingsgraad’ voorbij heeft zien komen. Door de coronacrisis zijn de financiële markten plotseling onder druk komen te staan en dat heeft invloed op de dekkingsgraad van uw pensioenfonds. En dat heeft weer gevolgen voor uw pensioenopbouw of pensioenuitkering.

Wat betekent dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft simpel gezegd weer hoeveel geld het pensioenfonds in kas heeft ten opzichte van de bedragen die ze moeten uitbetalen aan de mensen die met pensioen zijn.

Als de dekkingsgraad beneden de 100% ligt dan is er eigenlijk onvoldoende in kas om alle betalingen te doen in de toekomst.

Wat is van invloed op de dekkingsgraden van pensioenfondsen?

Beleggingen
De belangrijkste invloed is natuurlijk de waarde van de beleggingen die het pensioenfonds heeft uitstaan. Pensioenfondsen beleggen om rendement te maken voor de deelnemers zodat ze ook in de toekomst uitkeringen kunnen doen.

Rente
Hier onlosmakelijk aan verbonden is natuurlijk ook de rente die pensioenfondsen ontvangen. Pensioenfondsen beleggen bijvoorbeeld ook door leningen te verstrekken, bijvoorbeeld aan partijen die hypotheken verstrekken. Daarvoor ontvangen ze natuurlijk rente.

Wat is rekenrente?

Wellicht heeft u meegekregen dat er ook gesproken wordt over de rekenrente van pensioenfondsen. Om de dekkingsgraad te berekenen wordt er gebruik gemaakt van een fictieve rente: de rekenrente.

Rekenrente is de rente waarmee het pensioenfonds mag rekenen om te zien of ze kunnen voldoen aan de verplichtingen die het heeft.

De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de rekenrente vast op basis van de rentetarieven op de financiële markten.

Wat als het pensioenfonds te weinig rendement maakt en de dekkingsgraad in gevaar komt?

Als de dekkingsgraad van een pensioenfonds in gevaar zou komen, zoals nu met de coronacrisis het geval zou kunnen zijn, moet het pensioenfonds maatregelen nemen.

Pensioenfondsen kunnen kiezen tussen een aantal opties. Dit zijn de belangrijkste twee maatregelen met gevolgen voor deelnemers:

Verlagen van de uitkeringen aan de pensioengerechtigden
Immers als je minder moet uitbetalen per deelnemer dan is dat makkelijker te dragen voor het geheel.

Meer premie voor betalende deelnemers
Daarnaast kan er ook gevraagd worden aan de deelnemers die nog inleggen om meer premie te betalen. Dit is een vorm van solidariteit tussen generaties die deelnemer zijn binnen het pensioenfonds.

Wat kunt u doen om uzelf financieel weerbaarder te maken?

Financieel inzicht
Wat altijd verstandig is om te doen is uw huishoudboekje op orde brengen. Hoeveel geld komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat eruit? Voorziet u bijvoorbeeld door de coronacrisis problemen, dan is het slim om naar het totaal plaatje te kijken. Wellicht zijn er besparingen te realiseren die op korte termijn lucht geven.

Lage rente gebruiken door oversluiten hypotheek
Mogelijk kunt u gebruik maken van de lage rentestanden door uw hypotheek over te sluiten en zo een besparing op de maandlasten te realiseren.

Gebruik de verzilverreserve

Misschien heeft u wel een verzilverreserve. Als u een hypotheek heeft waarop al behoorlijk is afgelost en de waarde van uw woning is op peil gebleven dan zijn er mogelijkheden om dit op te nemen. Zo krijgt het geld wat nu ‘in de stenen zit’ een andere bestemming. Hiermee kunt u uw maandelijkse pensioenbedrag aanvullen.

Heeft u nog wensen om prettiger te wonen of zoekt u geld voor andere doeleinden? Laat u adviseren. Er kan vaak meer dan u zelf denkt, neem contact met ons op voor een afspraak en we helpen u graag verder!

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend
Dekkingsgraden pensioen
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

Als financieel specialist leveren wij niet alleen maatwerk op het gebied van hypotheken. Voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij daarom veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van een objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.