Het effect van het coronavirus op uw spaargeld en beleggingen

Coronavirus en spaargeld

De uitbraak van het Coronavirus heeft zijn weerslag op de financiële markten. Wat betekent dit voor uw spaargeld en/of uw beleggingen? Welke maatregelen nemen de overheden en banken om de economie overeind te houden en wat voor invloed heeft dat op de markt?

Centrale banken komen in actie

De vlucht naar veilige (staats)obligaties en Goud heeft een drukkend effect op de rentetarieven van obligaties. De Europese Centrale Banken (ECB) heeft 12 maart aangekondigd de tarieven niet te verlagen, maar wel het obligatieopkoopprogramma met 120 miljard euro uit te breiden. Dit heeft een drukkend effect op de rentetarieven.

Andere Centrale banken zoals de Bank of England, de Japanse Centrale Bank en de FED hebben wel besloten rentetarieven flink te verlagen. Ook dit met het zelfde doel : druk op de rentetarieven.

De ECB heeft een steunprogramma beschikbaar en ook de FED (Federal Reserve; centrale bank in de VS) heeft een ‘whatever it takes’ programma aangekondigd. De centrale banken doen er dus alles aan om de economie overeind te houden en dit geeft beleggers vertrouwen.

Negatieve spaarrente

De spaarrente is gekoppeld aan de rentes van de Europese Centrale Bank (ECB). Een renteverlaging van de ECB heeft invloed op de rente die banken kunnen vergoeden op uw spaargeld. Vooral als u veel spaargeld heeft, is de kans aanwezig dat banken een negatieve rente gaan vragen (met andere woorden: u betaalt voor het stallen van uw spaargeld bij een bank).

Zijn er alternatieven op sparen?

De spaarrentes voor zowel normale spaarrekeningen als deposito’s dalen door de coronacrisis wéér verder en de kans op negatieve rente is steeds groter. Sparen via een spaarrekening of deposito worden daardoor steeds minder aantrekkelijk. Wat zijn de alternatieven?

Coronavirus en beleggen

Als uw profiel hieraan voldoet, kunt u gaan beleggen. De aandelen zijn op dit moment ‘goedkoop’, maar uiteraard kleeft er een risico aan.

De uitbraak en verspreiding van het Coronavirus hebben tot een neerwaartse spiraal geleid op financiële markten. De onzekerheid ten aanzien van de duur en uitbraak van het virus, heeft forse invloed op de wereldwijde beurzen. De beurs is vanaf 1-1-2020 van 612 punten naar 422 punten (19 maart) met 31% gedaald. Als uw beleggingsverzekering of beleggingsrekening alleen bestaat uit beleggingen, is de kans groot dat de waarde met dit percentage is afgenomen. Als uw beleggingen (ook) bestaan uit obligaties zal de waarde, theoretisch gezien, minder zijn gedaald.

Bij het aangaan van deze beleggingen (voor het aflossen van de hypotheek óf de opbouw van pensioenkapitaal) heeft u een beleggingsprofiel ingevuld. Uw profiel past bij de beleggingsmix. Met andere woorden: U bent op de hoogte van de risico’s en heeft daar bewust voor gekozen. Het is verstandig dit in gedachte te houden en te bedenken dat beleggen iets is voor de lange termijn (minimaal 15 jaar). Als u toch twijfelt en/of u wilt uw beleggingsmix aanpassen, dan adviseren wij u contact op te nemen met de bank of verzekeraar waar uw beleggingen uitstaan.

FDC Funding

Een andere mogelijkheid om rendement te behalen op uw spaargeld, zonder dat u daarbij risico loopt is investeren met zekerheid. Al vanaf € 100,- kunt u investeren in een project naar keuze met hypothecaire zekerheid. Rendementen lopen op tot 5,6%. Voor meer informatie en de werking van deze nieuwe manier van investeren. Lees meer over FDC Funding.

Onze adviseurs kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Meer weten? Maak een belafspraak met FDC.

Maak een belafspraakHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend
Het effect van het coronavirus op uw spaargeld en beleggingen
Aantal stemmen: 2 Gemiddelde score: 5

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.