De huizenprijzen stijgen in veel steden en regio’s meer dan dubbel zo hard als de inflatie. De betaalbaarheid van de koopwoningen is daardoor verder onder druk komen te staan. Dit blijkt uit de analyse van de Woningmarkt van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland is in het derde kwartaal van 2007 gestegen, met 1,1%, over het tweede kwartaal van 2007 steeg de huizenprijs gemiddeld met 2%. Niet ongewoon, omdat in de zomermaanden de huizenmarkt altijd in rustiger vaarwater verkeert. De gemiddelde woning kost op dit moment 248.000 euro, een stijging van 4,3% ten opzichte van het derde kwartaal van 2006. Tot en met september is de gemiddelde woningprijs in 2007 inmiddels met 3,9% toegenomen.
In de loop van 2007 is het verschil in prijsstijging tussen de duurdere en goedkopere koopwoningen gestaag toegenomen. De duurdere huizen stijgen bovengemiddeld, terwijl de prijsstijging van de goedkopere woningen achterblijft. Hiermee lijkt zich een tweedeling op de koopwoningmarkt af te tekenen.
De betaalbaarheid van de koopwoningen is verder onder druk komen te staan, doordat de prijsstijgingen van de huizen in het overgrote deel van Nederland harder gaan dan de algemene inflatie. Bij een zeer matig inflatiecijfer van het CBS (+1,4% tot en met augustus 2007), stijgen de huizenprijzen in veel steden en regio’s meer dan dubbel zo hard. Absolute koploper is Haarlem waar de prijsstijging van de gemiddelde koopwoning bijna zes keer hoger is dan de inflatie. NVM-voorzitter Ger Hukker: “In combinatie met de geringe bouwproductie, een stagnerende loonontwikkeling en de licht oplopende rente is dit een alarmerend gegeven. De schaarste aan woningen blijft, de prijzen blijven daardoor stijgen en de betaalbaarheid van woningen zal daarmee alleen maar afnemen.”
Met de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen is de betaalbaarheid geleidelijk aan gedaald naar een niveau net boven het laagste niveau sinds lange tijd, eind 2000. Onvoldoende nieuwbouw en aanbod van kwalitatieve koopwoningen voor modale huishoudens stuwen de prijzen in de Randstad bovengemiddeld op, waardoor een dreigende woningnood zich daar begint af te tekenen.
Volgens Hukker moet er bu echt iets gebeuren. “De tijd van praten is nu echt voorbij. Er zijn volop plannen om de krappe woningmarkt te ontlasten, maar er gebeurt onvoldoende. Er wordt veel te weinig gebouwd om de grote vraag naar betaalbare nieuwbouwwoningen aan te kunnen. Bovendien moet de bestaande woningvoorraad dringend een kwaliteitsimpuls krijgen. De kabinetsplannen stemmen in dat opzicht niet hoopvol. Er wordt wel aangegeven dat er op jaarbasis structureel zo’n 100.000 woningen moeten worden bijgebouwd, maar in de praktijk stuit dit nobele streven op wensen van lokale overheden en bureaucratie.”
De verhoging van het woningforfait voor huizen vanaf 1 miljoen noemt Hukker een ad-hoc maatregel die weliswaar leidt tot extra inkomsten voor de staat, maar de problematiek van doorstroming en betaalbaarheid van de woningmarkt niet oplost. “Het is symboolpolitiek van het zuiverste water. Het is de NVM volstrekt onduidelijk wat het kabinet hiermee beoogt. Het kabinet lost hiermee niets op en ontkent daarmee de grote problemen die zijn ontstaan op de woningmarkt.”
De regeling legt geen relatie tussen de waarde van de woning en het daadwerkelijke inkomen van de eigen woningbezitter.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.