Hypotheek afsluiten in coronatijd – wat zijn de extra regels?

De kans op ontslag, inkomstenverlies en vermogensverlies door iemand die een hypotheek aanvraagt, is verhoogd door de coronacrisis. Daarnaast kan je niet meer zomaar met zijn allen om tafel met de benodigde stukken en handtekeningen, omdat contact vermeden wordt. Daarom hebben veel financiers extra en aangepaste maatregelen ingebouwd bij het aanvragen van een hypotheek. We zetten op een rij waar u zoals te maken mee kunt krijgen.

Wilt u deskundig, onafhankelijk advies? We helpen u graag. Dat kan in persoon op kantoor of bij u thuis, maar ook via videoverbinding of telefoon als u dat prettiger vindt.

Maak een afspraak voor hypotheekadvies

 

Betaalproblemen bij lopende hypotheek

Per geldverstrekker wisselt hoe ze omgaan met betaalproblemen. En dit wisselt ook nog wel eens door het jaar heen. De een levert in alle gevallen maatwerk, de ander heeft richtlijnen opgesteld zoals ‘max 3 maanden uitstel van betaling, mits…’. Als u dus in deze situatie komt, moet u of uw adviseur de regels van de betreffende geldverstrekker erbij pakken en kijken hoe u het beste geholpen bent.

Heeft u Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? De NHG wijdt een pagina aan hoe zij kunnen helpen als u door corona in de problemen komt met uw lopende hypotheek. Zo kunnen ze helpen als u ontslagen bent en daardoor de hypotheek niet (helemaal) kunt betalen of verminderd inkomen heeft als ondernemer.

NHG pagina over corona

Aanvraagproces

Nieuwere of extra documenten nodig bij aanvraag

De geldigheid van belangrijke documenten voor uw hypotheekaanvraag, is bij een aantal geldverstrekkers korter dan voorheen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • werkgeversverklaring
  • loonstrook
  • inkomstenbepaling

Als uw zoektocht naar een nieuwe woning, of uw aanvraagtraject meer tijd in beslag neemt, dan kan het dus zijn dat u documentatie opnieuw moet aanleveren.

Voor ondernemers is in een aantal gevallen extra bewijs nodig van stabiel inkomen / voldoende vermogen. Hiervoor hebben geldverstrekkers aanvullende documenten ontwikkeld die u tijdens het aanvraagproces ontvangt.

Digitale of echte ondertekening

Om fysiek contact te vermijden, kunnen veel documenten die eigenlijk een echte handtekening vereisten, nu digitaal worden ondertekend. Soms vereist dit wel een extra app, bevestigingscode op uw telefoon, IDIN of dubbele verificatie via e-mail. In veel gevallen kunt u ook zelf documenten printen, ondertekenen en dan weer inscannen / op de foto zetten en terugmailen.

Soms is dit proces best ingewikkeld, maar de geldverstrekkers willen wel zeker weten dat uw handtekening juridisch bindend is en goed gecontroleerd. Het gaat ten slotte vaak om grote geldbedragen.

Acceptatie richtlijnen

NOW wel of niet deel van uw toetsinkomen

Alweer iets wat sterk wisselt per geldverstrekker. De een telt het inkomen van de NOW-regeling wél mee in het toetsinkomen, de ander expliciet niet. Bij weer een derde hangt het af van andere factoren in de aanvraag of deze wordt meegerekend.

Wij begrijpen als u het spoor een beetje kwijtraakt met al deze wel/niet, en ‘alleen als…’ regels. Reden temeer om u goed,  deskundig en onafhankelijk te laten adviseren door een hypotheekadviseur!

Maak een afspraak voor hypotheekadvies

Annuleringskosten lopende hypotheekaanvraag

Als u een bindende offerte voor een hypotheek heeft getekend, maar hier door veranderde omstandigheden toch van afziet, betaalt u bij enkele geldverstrekkers annuleringskosten. Dit gebeurt vooral bij verlengde offertes en het bedrag varieert van 1% tot ‘afhankelijk van de reden’.

Acceptatie richtlijnen van hypotheken

Op dit vlak lopen de aangepaste regels en extra richtlijnen het hoogste op – en het meeste uiteen. Elke geldverstrekker heeft hier zijn eigen beleid voor ontwikkeld.

De grootste gevolgen zijn voor ondernemers en ZZP’ers, die aanzienlijk meer moeite moeten doen om te bewijzen dat hun inkomen en/of vermogen bestendig zijn voor de gewenste lening.

Een onafhankelijk adviseur dient alleen úw belang en zal u altijd helpen om zo goed mogelijk door de papiermolen heen te komen.

Maak een afspraak voor hypotheekadvies
Hypotheek afsluiten in coronatijd – wat zijn de extra regels?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc FFP

Steven Morenc FFP

088 020 4520

Steven is gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP) en heeft als specialisatie zakelijke vastgoedfinancieringen en estate planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.