Uw hypotheek in 2018, wat kunt u verwachten?

huis-hypotheek-2018Wilt u weten wat er gebeurt op de hypotheekmarkt in 2018? Misschien wilt u uw hypotheek aanpassen of bent u van plan een nieuwe woning te kopen. Of veranderen er andere zaken in uw persoonlijke situatie die effect kunnen hebben op uw hypotheek in 2018.
Sinds 1 januari 2018 zijn er weer een aantal nieuwe regelingen ingegaan voor hypotheken. Wij hebben een aantal veranderingen voor u op een rij gezet als het gaat om uw hypotheek én waar u rekening mee moet houden.

Tweeverdieners krijgen meer hypotheek in 2018

De regering heeft besloten om de maximale hypotheek te verhogen voor tweeverdieners. In 2017 mocht van het tweede (lagere) inkomen 60% meegeteld worden voor de berekening van de maximale hypotheek. In 2018 is dit verhoogd naar 70%. Wellicht betekent dit voor u net dat ene zetje in de rug dat u nodig heeft om uw droomhuis te kunnen kopen!

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Maximaal lenen met NHG in 2018

De kostengrens voor een hypotheek met NHG is per 1 januari 2018 verhoogd. Vanaf dit jaar is de maximale hypotheek met NHG weer gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde in Nederland. De maximale kostengrens voor NHG in 2018 is € 265.000,-. Dit moet overeenkomen met een financiering van maximaal 100% van de waarde van de woning.

Energiebesparende maatregelen gestimuleerd door NHG

Wilt u gaan investeren in uw woning door energiebesparende maatregelen te nemen, dan wordt dit door NHG ondersteund. U kunt dan maximaal € 280.900,- lenen met NHG, mits het bedrag dat u extra leent volledig wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. De hypotheek mag niet meer bedragen dan 106% van de waarde van de woning. Lees meer over de NHG kostengrens in 2018 op de website van nhg.nl.

NHG Hypotheek voor ZZP’ers verder versoepeld

In 2018 is het mogelijk om als ZZP’er een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aan te vragen als ze nog maar 12 maanden zelfstandig zijn. U moet een inkomensverklaring opvragen bij een deskundige partij. Deze partijen werken samen met NHG en zijn te vinden op www.nhg.nl .
Uw inkomen wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen van de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Het gemiddelde inkomen mag niet meer bedragen dat het inkomen uit het laatste jaar. Zie ook ons artikel “Hypotheek voor ZZP’ers“.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Perspectiefverklaring uitzendkracht

Sinds 5 juli 2017 accepteert NHG een perspectiefverklaring als bewijs van inkomen. Deze verklaring wordt opgesteld door het uitzendbureau. De uitzendkracht moet minimaal 1 jaar hebben gewerkt via het uitzendbureau. De verklaring wordt gebaseerd op een analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. Daarnaast wordt er door het uitzendbureau ook gekeken naar uw CV, werkervaring, referenties en persoonlijke gesprekken.

Vervallen eis overlijdensrisicoverzekering bij NHG

Sinds 1 januari 2018 is de eis om een overlijdensrisicoverzekering bij een NHG hypotheek af te sluiten vervallen.

Minder hypotheek ten opzicht van de waarde van de woning

Sinds een aantal jaar daalt jaarlijks het percentage dat u mag lenen ten opzichte van de waarde van de woning. In 2018 kunt u nog maximaal 100% van de marktwaarde van uw woning aan hypotheek krijgen. Met deze regeling wordt gestimuleerd om de nationale hypotheeklast te verlagen. Voor u betekent dit dus wel dat u steeds meer eigen spaargeld moet inbrengen als u een huis wilt kopen.

In de praktijk komt het erop neer dat de bank maximaal de koopsom van de woning financiert en u de overige kosten (overdrachtsbelasting, notaris, adviseur etc.) uit uw spaargeld moet voldoen.

Minder hypotheekrenteaftrek in 2018

Een andere manier waarop de overheid probeert te stimuleren dat wij onze hypotheek zo laag mogelijk houden, is door de hypotheekrenteaftrek te verlagen. Dit zult u vooral merken als u in de hoogste schaal zit qua inkomstenbelasting, dan is sinds 1 januari 2018 uw maximale hypotheekrenteaftrek 49,50% (t.ov. 50% in 2017). Overigens betaalt u wel gewoon 52% over de bijtelling van het eigenwoningforfait. Meer over deze maatregel kunt u lezen in het artikel “Beperking hypotheekrenteaftrek“.

Schenken t.b.v. uw woning in 2018

Heeft u iemand die u kan helpen een woning te kopen via een schenking? Sinds 1 januari 2018 is dit tot 100.800 euro vrijgesteld van belasting – mits de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is én het geld gebruikt wordt voor het verbouwen of kopen van een huis of aflossen van een hypotheek. Wie het geld schenkt is niet belangrijk (dus niet alleen familie/ouders). Als u in 2015 of 2016 een belastingvrije schenking heeft ontvangen, mag er nog ‘bijgeschonken’ worden tot aan maximaal 100.800 euro (overgangsregeling). Lees hier alle voorwaarden en mogelijkheden: “Schenken aan kinderen

Restschuldfinanciering

Per 31 december 2017 is de hypotheekrenteaftrek vervallen voor de financiering van restschulden die zijn ontstaan bij de verkoop van de woning ná die datum. Het is wel mogelijk om restschulden te financieren, maar de rente is niet meer fiscaal aftrekbaar. Voor bestaande restschuldfinancieringen blijft de rente fiscaal aftrekbaar.

Adviesgesprek aanvragenHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Steven Morenc

Steven Morenc

088 020 4520

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4520.